Annons

Coronavirus, simhall och skolstatistik hetast på fullmäktigemöte

Måndagskvällens fullmäktigemöte innehöll inga större debatter eller beslut, men däremot blev det diskussion om beredskapen inför ett eventuellt coronavirusutbrott.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Högsby kommun • Publicerad 2 mars 2020 • Uppdaterad 4 mars 2020
Foto: Adam Ihse / TT

Skolchef Bodil Gustafsson samt utvecklingsstrategen Josefin Danielsson höll en redovisning av skolans verksamhet. När Josefin Danielsson uppgav att 99 procent av gymnasiets elever har ett annat modersmål än svenska reagerade Leif Gustavsson (SD).

Han frågade om det kan vara en orsak till att inga elever med svensk bakgrund på högstadiet väljer att gå gymnasiet i Högsby. Helene Danielsson, (KD) ordförande i Utbildningsutskottet svarade kort och kärnfullt.

Annons

– Nej, blev hennes kommentar.

Frågan diskuterades en stund och bland annat vände sig ett par ledamöter som jobbar inom gymnasieskolan mot statistiken.

– Det är minst 11 elever på gymnasiet med svenska som modersmål, hävdade en av dem.

Ett medborgarförslag om att bygga en simhall som avslagits i kommunstyrelsen av ekonomiska skäl gjorde att Lars Elmborg (KD) föreslog att man åtminstone borde lyssna till medborgare som vill att det ska finnas något att göra för barn och unga i kommunen och att man ska kontakta ägaren till Elsabo herrgård som enligt Elmborg planerar att rusta upp simbassängerna som finns på platsen.

– Högsby kommun kan ju inte bara vara en kommun att dö i, det måste finnas något att göra så inte folk flyttar, sa han. Enligt kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson (C), förs redan diskussioner mellan kommunen och Elsabos ägare om att eventuellt låta kommunen använda bassängen.

Lars Elmborg tog också upp ett mycket aktuellt ämne, nämligen Coronaviruset. Han ville veta om kommunen haft några möten för att förbereda sig på ett eventuellt utbrott.

– Hemtjänsten kanske måste tredubblas, det kan behövas sjukvårdsmaterial och finns det någon plan på lokaler att vårda folk i? Jag vill även veta hur man ska hantera folk som kommer tillbaka från länder som Iran, Italien, Kina och liknande, undrade han.

Stihna Johansson Evertsson svarade att man inte haft några sådana möten, men att man noga följer utvecklingen samt rekommendationer från bland annat länsstyrelsen. Enligt henne har även brev till olika chefer om hur man ska hantera smittan skickats ut.

– Högsby har 8 invånare per kvadratkilometer så jag tror vi borde kunna hindra en smittspridning, sa hon.

Eva Bergquist AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons