Byråkrati stoppar satsning i Soläng

Målsättningen gick ut på att stora delar av en turistsatsning i Soläng skulle vara klar till valborgsmässoafton, men nu tycks allt rinna ut i sanden.
Högsby • Publicerad 12 mars 2010

Myndighetsnämnden i Högsby hade gått med på att bevilja en dispens från strandskyddsbestämmelserna, men denna uppfattning delades inte av länsstyrelsen. För en dryg månad sedan bestämde sig myndighetsnämnden för att gå vidare till miljödomstolen i Växjö.

Oavsett hur det går där har den drivande kraften bakom satsningen, alltså Rüdiger Klapschus helt enkelt tröttnat på all byråkrati. Han förklarar nämligen att den tyska gruppen, som tänkte satsa i Soläng inte är beredd att betala kostanden för detaljplanen, utan att veta vad den kommer att innebära. Han anser vidare att makten hos enstaka fritidshusägare är större än väntat.

Vidare framhåller han att de "trevliga" grannarna också visade sig vara mot planerna. Däremot finns två förhandsbesked i Uppvidinge kommun vid Kiasjö, som man ska fortsätta med.

I övrigt påpekar Rüdiger Klapschus att han drar tillbaka ansökan om upprättande av detaljplan i Soläng. Detta innebär att det inte blir någon satsning i just Soläng och de planerade verksamheterna är nu avslutade.

Ingvar Gunnarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.