Brister i kommunens rutiner för inköp

Kommunens revisorer har genom Komrev granskat kommunens upphandlingar. Det har i sammanhanget påtalats brister vad gäller organisation, process och rutiner för inköpsverksamheten.
Högsby • Publicerad 22 februari 2006

Komrev har vidare påpekat att det saknas en samordnad inköpsfunktion och att det inte heller finns något sammanhållet ansvar för att teckna övergripande avtal.

Resursbrister orsaken Kommunstyrelsen har genom kanslichef Bo Johansson förklarat att kommunen har för avsikt att göra en översyn av inköpspolicyn, som antogs för sex år sedan. De brister som påtalats i rapporten beror enligt kommunstyrelsen på resursbrist. Kommunstyrelsen förslår att en upphandlings- , informations- och utvecklingsfuktion etableras under kommunens kansli. Det bör med tanke på kommunens storlek vara tillräckligt med en tjänst.

Kommunalrådet Ewa Engdahl har låtit Jan-Erik Falk vid Organisationen för Inköp & Logistik värdera kritiken från revisorera. Denne anser att revisorskritiken mot inköpsverksamheten i Högsby kommun inte

avviker från vad som är normalt. Ett tydligt och rakt besked ger i vilket fall som helst Jan-Erik Falk, som menar att de brister som framkommit skulle kunna avhjälpas på ett enkelt sätt genom klarare riktlinjer och lämpliga rutiner för inköpsverksamheten.

Ingvar Gunnarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.