Annons

Brand i skorsten släcktes

Weine Israelssons 200 år gamla villa kunde räddas tack vare att han snabbt upptäckte brandröken
Högsby • Publicerad 9 maj 2003
Röken vällde ut på vinden från sprickor i skorstenen. Det blev ett tidskrävande arbete för brandmännen med att få stopp på sotelden. FOTO: ÅSA BOREFUR
Röken vällde ut på vinden från sprickor i skorstenen. Det blev ett tidskrävande arbete för brandmännen med att få stopp på sotelden. FOTO: ÅSA BOREFURFoto: 

En soteld i villan i Lilla Klo orsakade ett stort räddningspådrag under torsdagsmorgonen.

Weine Israelsson hade varit ute på morgonen men bestämde sig för att gå in och äta lite. Tur var det. Plötsligt kände han den fräna röklukten och brandvarnaren gick i gång.

Annons

- Jag fick se att det brann i en ventil. Jag satte för en djup tallrik och försökte få stopp på det, säger han.

Medan han stängde all ventilation larmades räddningstjänsten av sonhustrun som bor

i grannhuset.

Brandmän från både Högsby, Fagerhult och Fågelfors larmades till platsen. Fyra rökdykare gick in i huset och de kunde konstatera att vinden var full av rök.

Sprickor i skorstenen

Weine Israelsson hade eldat under morgonen och det var

i samband med det som en soteld uppstod i skorstenen.

Räddningsledaren Tommy Andersson berättar att rök gick ut på vinden genom sprickor som uppstått i skorstenen. Först trodde man att man skulle bli tvungen att öppna upp ett hål

i taket för att komma åt, men det behövdes inte. I stället jobbade man bland annat uppifrån taket med att få bukt med sotelden nere i skorstenen.

Vid elvatiden, ungefär en och en halv timma efter att sotelden upptäckts, bedömde Tommy Andersson det som att man hade läget under kontroll, trots att det då fortfarande kom lite rök från skorstenen.

Annons

Släkthus i generationer

Först senare på eftermiddagen kunde brandmännen lämna platsen och Weine Israelsson fick då ta över ansvaret och hålla koll så att det inte skulle ta sig igen på grund av den varma murstocken.

Han var naturligtvis lättad över att det slutade väl. Huset tillhör en gård som har varit

i släkten i många generationer och är byggt på 1800-talet.

- Ett sådant här gammalt hus är kultur och det hade varit synd om det hade brunnit upp. Det går aldrig att bygga upp det igen, säger han.

Förutom röken på vind och övervåning så klarade sig huset utan skador.

Åsa Borefur
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons