Bara hyrläkare på hälsocentralen

I dagsläget saknar Högsby hälsocentral helt och hållet fasta läkare. Det gör Högsby till den kommun i länet som är mest beroende av hyrläkare.
Högsby • Publicerad 13 maj 2014
Kerstin Karlström (C) och Anette Rogö (C) anser att den övriga personalen på Högsby hälsocentral förtjänar fasta läkare. ?De sliter och gör så gott de kan för patienternas skull, men med bara hyrläkare försvinner mycket av tryggheten även för personalen.?Foto: Åsa A Cederbom
Kerstin Karlström (C) och Anette Rogö (C) anser att den övriga personalen på Högsby hälsocentral förtjänar fasta läkare. ?De sliter och gör så gott de kan för patienternas skull, men med bara hyrläkare försvinner mycket av tryggheten även för personalen.?Foto: Åsa A CederbomFoto: Åsa A Cederbom

En situation som varken personal, patienter eller politiker uppskattar.

– Hyrläkare kostar betydligt mer än fasta läkare så det är svårt att hålla ekonomin, säger Ingela Fungbrant, basenhetschef vid mottagningen.

Hälsocentralen i Högsby är den enda läkarmottagning som finns i kommunen och här finns normalt sett 3,5 fasta läkartjänster.

– Vi har varit bra bemannade tidigare, den här situationen har uppstått i vår. Vi siktar givetvis på att lösa situationen så fort som möjligt och även om vi har hyrläkare på plats så försöker vi hålla en så bra vård och kontinuitet som möjligt, säger Ingela Fungbrant.

Många mindre orter i länet delar problemet med hyrläkare, som till exempel Blomstermåla och Ankarsrum.

– Det är tungt att jobba på mindre mottagningar där läkarna får ta ett större ansvar. Att primärvården genom hälsovalet har blivit så mycket bredare påverkar också situationen, säger Ingela Fungbrant.

Den politiska majoriteten inom landstinget i länet listar hyrläkarna som ett prioriterat område i sin flerårsbudget. Men oppositionen tycker inte att det räcker.

– Det måste komma konkreta förslag på hur man ska lösa problemet på de mindre orterna. Det kan handla om lön, forskning eller arbets­tider, säger Kerstin Karlström (C) och Anette Rogö (C).

– Många läkare är missnöjda med arbetsgivaren och vi anser att man måste tänja sig och hitta en flexibilitet för att även invånarna på små orter ska ha tillgång till bra vård.

– Fasta läkare är nödvändigt för att behålla stabiliteten. Att vara beroende av enbart hyrläkare skapar en stor oro, både hos patienterna och personalen, anser politikerna.

Det är särskilt de äldre patienterna som behöver tryggheten med en och samma läkare, anser politikerna.

I Högsby har basenhetschefen löst problemet genom att anställa en läkare som enbart kommer att jobba med den här gruppen av patienter.

– Han börjar jobba i juni, säger Ingela Fungbrant.

– Att vi har kunnat säkra vården av de mest sjuka och äldre är jag jätteglad för.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.