Aboda Klint kan få äventyrspark

En storsatsning som går under namnet, Abodaäventyr i Småland är på gång. Går allt som planerat ska en friluftsanläggning anläggas.
Högsby • Publicerad 26 juni 2012

Länsstyrelsen har fått in en ansökan om dispens från reservatsföreskrifterna för denna friluftsanläggning i Aboda Klints naturreservat. Högsby kommun ska senast den 6 augusti komma in med ett yttrande i ärendet.

Abodaäventyr är tänkt att omfatta exempelvis äventyrsbanor, grupprum, kontor, sanitär anläggning, trädhus, bastu och badtunna, värmecentral och lekplats.

Höghöjdsbanan ska uppföras i kombination med möjligheter till boende i trähus på master med teamutbildning i låghinderpark, Allt inklusive höghöjdsbanan ska vara handikappanpassat. Enligt uppgift är konceptet med höghöjdsbana med anpassning till rullstolsburna unikt för Sverige.

Satsningen är tänkt att genomföras i tre etapper och i den första delen ska höghöjdsbanan samt servicebyggnad och toaletter ingå. Byggnationen av anläggningen är planerad att genomföras under perioden 2012-2017.

Aboda Klint är ett etablerat friluftsområde och där finns sådant som vandringsleder, motionsslingor, skidanläggning, utkikstorn och restaurang. Nästa steg går ut på en fortsatt utveckling genom att erbjuda människor med funktionshinder möjligheter till upplevelse och rekreation.

Det krävs stora satsningar för att locka turister och ett av målen med denna höghöjdsbanan går ut på att den ska attrahera turisterna.

Under 1990-talet pågick det nationella projektet, Byapolitik, och då bildades Allgunnen-Sinnerbo byutvecklingsgrupp, som arrenderar av området vid Aboda Klint av Högsby kommun.

– Vi har på olika sätt varit med och utvecklat Aboda Klint. Det hör projektet ska genomföras i privat regi och att vi är på ett hörn, beroende på vårt arrendeavtal av området med Högsby kommun. Vi ska inte driva projektet och inte heller gå in ekonomsikt. Projektledare är för övrigt Detlef Sannemüller, säger Berne Karlsson, ordförande i Allgunnen-Sinnerbo byutvecklinsgrupp.

Ingvar Gunnarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.