Jag tror faktiskt att Offside har fel

Nyheter • Publicerad 24 april 2011

Vi tog bilarna från Guldfågeln Arena till Fredriksskans och vi åkte från en epok till en annan, från en tid till en annan tid och vi tränade på A-plan och planen var grön och helt okej och Nanne undrade om vi längtade tillbaka, om vi blev nostalgiska, men vi skakade på våra huvuden.

I omklädningsrummet efter träningen läste jag DN och Johan Croneman hade i vanlig en syrlig TV-krönika. Det är inte mycket som tilltalar den gubben. Förutom Hyland, Lars-Gunnar Björklund och vissa kvinnliga sportjournalister (så länge de syns i TV-rutan).

Nu var det fel på Staffan Linderborg och också på grabbväldet i TV 4.

För dåliga och var är alla kvinnor? Visst, fyran lät Anna Brolin leda ett fotbollsprogram härom kvällen, men det borde vara mer än så.

Givetvis finns det poänger med det Croneman skriver. Fast jag kan tycka att det är ett samhällsproblem snarare än koncentrerat till sportens värld. Just det faktum att det i mångt och mycket är mannens värld och att kvinnor inte får samma uppmärksamhet eller små möjligheter.

Så ser det ut på alltför många områden.

Samtidigt betyder inte det att Johan Croneman automatiskt har rätt. Han blir nämligen för generaliserande och ensidig i sin kritik och beskrivning. Alla kvinnliga sportjournalister är bra, de flesta männen dåliga. Och så ser ju faktiskt inte verkligheten ut.

Jag kan också spy på grabbighet och maskulinitet. Men Croneman skulle bli mer trovärdig om han vågade kritisera åt båda håll.

Och man kan också säga som en vän till mig sa - det finns nog rätt många tjejer som gärna hade skrivit de där krönikorna i DN som Johan Croneman har skrivit de senaste 70 åren.

Jag läste senaste numret av Offside och jag läste om HBK. Som vi mötte i premiären. Där står det:

"När matchen är igång är Raul Ruiz ivrigast att motbevisa tvivlarna. Gång på gång dribblar han sig loss på sin högerkant, när han tunnlar Henrik Rydström tjuter hemmaklacken av glädje."

Va? Blev jag tunnlad? Jag vet att han gick förbi mig en gång, men det var fan i mig ingen tunnel! Så jag messade Offsides chefredaktör Henrik Ystén.

"Faktafel i senaste numret. Ingen i HBK tunnade mig."

Ystén svarade:

"Du har nog bara förträngt den traumatiska upplevelsen."

Nej, nej, jag har fotografiskt minne av matcherna, svarade jag och Ystén lovade att han skulle skärskåda matchen igen.

"Om reporter Micke har fel får du tillåtelse att lägga upp ett fyspass som vi ska tvinga honom att genomföra."

Perfekt, jag har redan börjat spåna på tunga, jobbiga och hemska övningar.

Henrik Rydström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.