Det här med musiken på morgondagens Fotbollsgala

Nyheter • Publicerad 14 november 2010

Astrit Ajdarevic sägs få en lön som hamnar kring 200 000 kronor i månaden av IFK Norrköping och det är ju bara att hoppas att alla inblandade vet vad de sysslar med. Peking agerade lite märkligt när man gick upp förra gången, 2008. Värvade skickliga spelare, men som kanske inte kunde bära laget i motgång. Och som sedan kostade klubben en hel del.

Och vi såg ju alla vad som hände med Hammarby. Som gav väldigt stora löner till spelare som var bra, men som kanske inte var värda så stora summor. Och när de sportsliga framgångarna uteblev hamnade man i ekonomiska brydderier och tvingades sälja spelare. Och då blev det ännu svårare att leverera sportsliga resultat.

Men IFK Norrköping vet kanske vad de gör.

Det blir ingen Fotbollsgala för min del. Även om jag har en inbjudan. Men det fungerade inte med den sociala biten, var inte intresserad av att lämna iväg Tuva två dagar bara för mitt eget höga nöjes skull.

Men jag kommer vara där ändå. På sätt och vis.

För några veckor sedan hörde produktionsbolaget som gör sändningen åt Fyran av sig, de hade någorlunda koll på min musiksmak och tyckte att det vore kul om jag hjälpte dem med låtvalen.

Visst, svarade jag, vilken ära! Och så fick jag förutsättningarna.

Låtarna skulle fungera i 20-30 sekunder, de fick inte vara för pampiga, för storslagna eller uttjatade och inte heller för smala och introverta och helst skulle de passa Peter Jihde och jag funderade på vad som passar Jihde. Idol-musik?

Det var låtar som skulle spelas efter reklamavbrott och kanske också på andra ställen i sändningen, som vid prisutdelningar och jag började skriva ner bra låtar.

Men kände att jag behövde en kompanjon. Någon som kunde det här med bra musik. Någon i laget? Nej, nej, där är det dödfött. Jag ringde till min polare Svante. Bois-Svante. Och förklarade hur det låg till.

Han satte genast tänderna i uppgiften. Och försakade familj och jobb under en tid, men hade sedan valt ut ett antal låtar som han tyckte kunde passa.

Vi kom snabbt fram till att inte fundera på vad Jihde eventuellt skulle gilla eller inte gilla. Sedan bytte vi låtlistor, gav tummen upp, gav tummen ner och sammanställde och satt snart med alldeles för många låtar och vi började döda älsklingar och till slut fick jag i uppgift att tratta ner allt till nitton låtar som jag sedan mejlade in.

Det gick en vecka. Vi hörde ingenting.

Till slut fick jag lite försynt undra hur jag skulle tolka tystnaden. Jag skulle tolka den bra, fick jag till svar.

Våra låtar ska användas i galan. Inte alla. Men flera av dem.

Och Svante och jag är nöjda så. Mer än så kan jag inte avslöja just nu.

Efter galan på måndag ska jag lägga upp vilka nitton låtar vi skickade in.

Henrik Rydström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.