Inte helt lätt att elda rätt

Braskamin, kakelugn eller spiskassett...
Nyheter • Publicerad 6 november 2003
Ved.
Ved.Foto: 

Inget lätt val. Allt beror på vad du vill ha ut av värmekällan. Ska den hjälpa till att värma hela huset? Eller ska kaminen bara användas för myseldning?

Braskaminen finns i en mängd varianter. En del är gjorda av plåt, andra av gjutjärn. Några är klädda med täljsten, en sten med utomordentlig förmåga att lagra värmen.

De enklare braskaminerna kostar från 7 000 kronor och upp till 12 000 kronor. Vill man ha en kamin med täljsten blir det dyrare, 15 000-25 000 kronor. Finns inte en skorsten att ansluta kaminen till så kostar skorstensdelarna runt 10 000 kronor till.

Snabb värme

Braskaminen är perfekt för den som snabbt vill värma ett rum. En vanlig plåtkamin eller gjuten braskamin värmer snabbt. Så fort det blivit fart på brasan i kaminen känns värmen. Men lika kvickt försvinner värmen när brasan brunnit ut, särskilt i plåtkaminerna.

Bara täljstenstyperna ger någon eftervärme att tala om. Så den som tänker sig braskaminen som ett sätt att pressa ner värmekostnaderna får räkna med att lägga mycket tid på eldandet.

Kakelugn är bekvämt

Kakelugnen är ett bättre och bekvämare val, men också dyrare. Kakelugnen tar timmar att värma upp. Men den lagrar värmen och sprider värme i många timmar efter eldandet. En brasa på morgonen och en på kvällen håller kakelugnen varm dygnet runt.

Att elda i en öppen spis är att elda för kråkorna. Bara en tiondel av värmen stannar i rummet där spisen står. Resten går rakt ut genom skorstenen.

Men det går att göra något vettigt av den gamla öppna spisen. Förse den med en spiskassett och vips förvandlas spisen till något att räkna med i uppvärmningen. Verkningsgraden höjs rejält. I stället för att ta vara på 10 procent av värmen kan man nu nyttja ändå upp till 65-70 procent. Den uppgraderingen kostar mellan 8 000 och 10 000 kronor. En investering som snabbt betalar sig, särskilt för villaägaren som tidigare värmt huset med direktverkande el.

håkan karlsson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.