"Det ändamålsenliga är det vackra
- Funkis för mig betyder välplanerat och med stora ljus-insläpp, säger Zarah Necksten.
På 120 väl planerade kvadratmeter bor Zarah Necksten och Miikael Forssén med barnen Lina och Dino. Huset är i två våningar med källare och verkar större än sina 120 kvadrat.
- Vi ville ha väggar och tak i vita och sobra färger, berättar Zarah. När vi flyttade hit för fyra år sedan var vi trötta på starka färger.
- Huset var så oförstört, så det gick bra att bygga vidare på det.
Återskapa
När familjen flyttade in i huset fick de kontakt med de syskon vars far byggde huset och som växte upp här på 1930-och 1940-talen. De är numera spridda över hela landet, men har med stor entusiasm berättat hur huset såg ut när de var små.
- Vi har försökt återskapa det som de berättat för oss.
Huset på Orkestergatan var det första i området (som döptes till Bredablick) med wc och telefon installerade.
Köket har familjen disponerat om och innanför en garderob i hallen har ett helkaklat badrum byggts.
Målad Modesty
Den svängda trappan upp till andra våningen är målad i svart blank färg och på övervåningen finns tre sovrum, varav 13-åriga dottern Lina har det största. På väggen har pappa Mikael målat Modesty Blaise och utanför fönstren
i ena hörnet av rummet breder neonen från stadens ytterkanter ut sig. Golven på nedre botten har varierats, men är alla vita. I köket är golvet vitkalkat, i vardagsrummet är den vita slipade pigmentgolvet och
i hallen är golvytan vitlackerat. På hallväggarna sitter en originaltapet från 1950-talet som familjen letat upp i en tapetaffär i kommunen. I vardagsrummet pryder vilstolen designad av Le Corbusier sin plats.
Detaljerna som gör det
När Zarah Necksten ska välja ut några viktiga detaljer för husets särpräglade funkisstil så blir det:
° Planeringen av huset som innebär att det inte finns några döda ytor.
° Skjutdörrarna.
° Burspråket mot trädgården.
° Mosaikmarmorn på hall-golvet.
Men även trädgården, som är byggd i terrasser, är värd att nämna. Hit vallfärdade intresserade på 1940-talet för att titta närmare på den.
Ann-Marie Andersson