"Det ändamålsenliga är det vackra

Familjen Forssén-Necksten i Karlskrona har inrett sitt hem enligt den funktionalistiska principen. På Orkestergatan står deras hus byggt 1937 och som varsamt uppdaterats av de nuvarande ägarna.
Nyheter • Publicerad 6 november 2003

- Funkis för mig betyder välplanerat och med stora ljus-insläpp, säger Zarah Necksten.

På 120 väl planerade kvadratmeter bor Zarah Necksten och Miikael Forssén med barnen Lina och Dino. Huset är i två våningar med källare och verkar större än sina 120 kvadrat.

- Vi ville ha väggar och tak i vita och sobra färger, berättar Zarah. När vi flyttade hit för fyra år sedan var vi trötta på starka färger.

- Huset var så oförstört, så det gick bra att bygga vidare på det.

Återskapa

När familjen flyttade in i huset fick de kontakt med de syskon vars far byggde huset och som växte upp här på 1930-och 1940-talen. De är numera spridda över hela landet, men har med stor entusiasm berättat hur huset såg ut när de var små.

- Vi har försökt återskapa det som de berättat för oss.

Huset på Orkestergatan var det första i området (som döptes till Bredablick) med wc och telefon installerade.

Köket har familjen disponerat om och innanför en garderob i hallen har ett helkaklat badrum byggts.

Målad Modesty

Den svängda trappan upp till andra våningen är målad i svart blank färg och på övervåningen finns tre sovrum, varav 13-åriga dottern Lina har det största. På väggen har pappa Mikael målat Modesty Blaise och utanför fönstren

i ena hörnet av rummet breder neonen från stadens ytterkanter ut sig. Golven på nedre botten har varierats, men är alla vita. I köket är golvet vitkalkat, i vardagsrummet är den vita slipade pigmentgolvet och

i hallen är golvytan vitlackerat. På hallväggarna sitter en originaltapet från 1950-talet som familjen letat upp i en tapetaffär i kommunen. I vardagsrummet pryder vilstolen designad av Le Corbusier sin plats.

Detaljerna som gör det

När Zarah Necksten ska välja ut några viktiga detaljer för husets särpräglade funkisstil så blir det:

° Planeringen av huset som innebär att det inte finns några döda ytor.

° Skjutdörrarna.

° Burspråket mot trädgården.

° Mosaikmarmorn på hall-golvet.

Men även trädgården, som är byggd i terrasser, är värd att nämna. Hit vallfärdade intresserade på 1940-talet för att titta närmare på den.

Ann-Marie Andersson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.