Barnmöbler som låter fantasin flöda

Mamma och pappa må ha hur minimalistisk smak som helst men i inredningen av barnens rum måste de små få ett ord med i laget. Lillan kanske önskar en prinsessäng, en kuddhörna eller en drake målad direkt på väggen.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2006
Foto: 
Foto: 
Femåriga Suns dröm om en prinsessäng och en regnbåge på väggen blev verklighet med hjälp av ett moskitonät och några färgprover.
Femåriga Suns dröm om en prinsessäng och en regnbåge på väggen blev verklighet med hjälp av ett moskitonät och några färgprover.Foto: 

- När man inreder till barn ska man glömma vad som är modernt och tänka på vad barnen tycker är roligt. Vill de ha arton färger på väggen så låt det vara så, säger Bodil Widström, försäljningsansvarig på familjeföretaget Gulled som bland annat importerar fantasifulla barnmöbler från Italien.

- Barnmöbler kommer mer och mer, i synnerhet de som är stimulerande och låter barnens fantasi flöda fritt, påpekar Bodil Widström.

Färg och fantasi Färg och fantasi är viktiga punkter på barnkammar-inredarens lista. En annan är att se rummet ur barnens fysiska perspektiv. Sätt dig på huk eller lägg dig på golvet så att du hamnar i samma ögonhöjd som barnet och ser vad han eller hon uppfattar. En tredje punkt är att faktiskt prata med din telning om hur han eller hon vill ha det - och bemöta det du kan. Små prinsessor och prinsar kan bli saliga av lyckliga över en sänghimmel skapad med Ikeas moskitonät. Och tavlor med svulstiga guldramar är lätt att fynda på loppis och förvandla till slottsspeglar om man sätter ett glas i dem.

Fondväggar Den lille konstnären kanske behöver en fondvägg med svarta tavlan-färg att skapa direkt på. En blivande astronom kan drömma om mörkblå väggar med självlysande stjärnor och framtidens mekaniker kanske behöver en stor matta som inte glider med plats för verktyg, bilbana och motorer.

Ytterligare en aspekt är att barn tycker om att vara där resten av familjen är. Det brukar bli lugnast för alla om de lägsta lådorna i köket reserveras för leksaker eller barnvänliga köksredskap. Många barn tycker om att vara på golvet, se till att det är varmt och mysigt där.

I hela huset Björn Dahlström, industridesigner som ritat flera uppmärksammade leksaker, anser att barn bör få ta plats i en större del av huset eller lägenheten än enbart barnkammaren och att den tanken kan gå igen även i inredningen.

- Man behöver inte stirra sig blind på det som tillverkarna säger är barnrumsgrejer. Det kan vara roligt att använda det som inte är så tillrättalagt, säger han.

- Till exempel Marimekko har ju tyger med färg och form som går att använda både i barn- och vuxenrum.

Själv tycker han att barn är en kul och mycket direkt grupp att arbeta mot.

- Jag har aldrig sett ett barn luta sig tillbaka och fundera när man ställer fram en prototyp. Antingen kör de igång och leker eller så ignorerar de prylen. Kommunikationen är spikrak, säger Björn Dahlström.

Egen liten vrå Barns lust att skapa egna rum har även möbeljätten Ikea tagit fasta på.

- Det är viktigt att barn får en liten vrå för sig själva, de gillar att kunna krypa in något, berättar Tina Björeman heminredningsexpert på Ikea.

Hon beskriver Ikea som bestående av "nyfiket folk" som grundligt sökt sätta sig in i barns behov.

- Till exempel gör vi små garderober för att barn ska få en chans att ta ansvar och hänga upp sina kläder själva. På så sätt får de förutsättningar att ha sin egen lilla värld.

Säkerheten Ett intresse som Ikea och många föräldrar har gemensamt är säkerheten. Ett hem utgör många risker. Man kan klämma sig eller trilla in i något vasst. På Ikea finns nödvändiga fönster- och lådspärrar. Björeman berättar att många prototyper har dragits tillbaka för att de inte hållit måttet.

- Det får inte hända olyckor. Vi går alltid efter reglerna i det land som har strängast lagstiftning, säger hon.

- Och i barnens rum måste de kunna släppa loss. Därför har vi till exempel jobbat för att ta bort klämrisken på förvaringslådor och vaggor.

Många företag och inredare som TT Spektra talat med vittnar om ett växande intresse för barns miljöer både hos producenter och allmänheten. Designintresserade föräldrar är en grupp som växer i Sverige.

Oavsett om du väljer senaste design, loppisfynd, möbler från de stora kedjorna eller ommålat arvegods till dina barns rum så är regeln att det inte finns några regler - så länge det är säkert. Som alltid med barn är det fantasin som sätter gränserna. (TT-Spektra)

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.