Insändare

Har inte våra politiker i Mönsterås någon framförhållning?

Var är tryggheten för äldre och sjuka? Hur har våra politiker tänkt om vårdplatser och äldreboende i Mönsterås kommun? Finns det inte någon form av framförhållning eller planering?
Äldreomsorg • Publicerad 9 mars 2019
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Var är tryggheten för äldre och sjuka i Mönsterås kommun?” Den frågan ställer sig signaturen Mönsteråsbo.
”Var är tryggheten för äldre och sjuka i Mönsterås kommun?” Den frågan ställer sig signaturen Mönsteråsbo.Foto: Pontus Lundahl/TT

Linden stängdes för att inte vårdkraven uppfylldes. Vad är då uppfyllt i dag? För boendet då patienter får ligga med draperier emellan?

Dessutom talar man om boendeplatser i andra kommuner. Hur blir tryggheten då för dem som behöver annat boende och anhöriga. Anhöriga som arbetar har familj och skall hinna åka och besöka anhöriga. Dessutom behövs de anhöriga för att hjälpa till med det som inte personalen hinner med. Det är ingen trygghet för någon – och kostar också pengar. Om en vårdplats på sjukhuset kostar 7 000 kronor/dygn, hur många miljoner har då inte vår kommun betalat ut av våra skattepengar från år 2012.

Bara under år 2018 har vår kommun efter vad jag hört betalat två miljoner extra till landstinget för färdigbehandlade patienter. Då kan man fundera på hur många miljoner som har utbetalats från år 2012. Man kunde nog ha byggt två nya vårdhem eller reparerat någon annan bostad till annat boende för de pengarna.

Det jag också blir mycket besviken på är att inte våra politiker har någon framförhållning eller planering av vad som komma skall. Behovet av vårdplatser och alla 40-talister som kommer att behöva vård har man vetat om i säkert minst tio år och ändå har man inte gjort något.

Vi som skattebetalare har rätt till en bra boendeform om så behövs inom vår kommun. Ni kan inte spara på de äldre och bara tro att de anhöriga skall ta hand om sina föräldrar. Behovet kan också gälla för andra som blir sjuka och kan behöva ett annat boende. Vårt samhälle är inte uppbyggt för att anhöriga skall vårda sjuka eller förälder i dag då båda arbetar. Inte undra på många sjukskrivningar.

Nej, politiker nu får det vara nog. Det finns säkert lokaler man kan rusta upp för att ordna fram boende. Solhems lokaler lär ju inte räcka till. Dessutom är det väl fler boenden som behöver rustas upp som i dag börjar bli nedslitna.

Om en patient är färdigbehandlad och fortfarande får ligga kvar på sjukhuset på grund av att kommunen inte har någon plats för patienten får man väl också tänka på att denna patient upptar en plats på sjukhuset som skulle behövas för en patient som behöver sjukhusvård.

Tänk på det – vi kan alla drabbas på något sätt, vi själva eller någon anhörig kan komma att få behov av annat boende.

Är detta vår nya välfärd att äldre och sjuka skall sättas på undantag? Sverige är ett rikt land så det kan inte vara pengar som är problemet. Att värna om våra äldre och sjuka är bland det viktigaste för att människor skall känna trygghet sin kommun. Vi äldre har inte tid att vänta vi har inte så lång tid på oss.

Jag har alltid tyckt att Mönsterås har varit en bra kommun men nu tvivlar jag starkt på våra politiker.

Mönsteråsbo