Skolan som satsar friskt

Vad sägs om datten med läraren och matte ute i naturen?
På Rinkabyholmsskolan är det verklighet.
- Det är jättebra, säger eleverna i klass 6B.
Nyheter • Publicerad 4 februari 2006
Kramdatten, Under hökens vingar, tipspromenad eller bara en rask runda på cykelvägarna. Eleverna i klass 6B tycker att det är toppen med lite extra tid för rörelse när de är i skolan. Foto: Mats Holmertz
Kramdatten, Under hökens vingar, tipspromenad eller bara en rask runda på cykelvägarna. Eleverna i klass 6B tycker att det är toppen med lite extra tid för rörelse när de är i skolan. Foto: Mats HolmertzFoto: 

Nätverket Hälsofrämjande skola i Kalmar län, som drivs av Folkhälsocentrum i Oskarshamn, består just nu av 19 skolor i länet.

En av skolorna är Rinkabyholmsskolan strax utanför Kalmar. Sedan årsskiftet har skolan arbetat för bättre hälsa och för att eleverna ska må bra på alla plan. Initiativtagare på skolan är skolsköterskan Evelyn Johansson, som sett att aktiviteten på skolgården ökat ordentligt den senaste tiden.

- Projektet ligger fortfarande i sin linda, men här finns redan mycket. Alla är väldigt positiva till det här så det känns roligt.

För att få kalla en skola hälsoskola krävs att vissa kriterier uppfylls. Bland annat får det inte förekomma försäljning av godis. Skolan ska också sträva efter att servera bra mat och mer frukt till eleverna.

30 minuter om dagen På Rinkabyholmsskolan försöker man se till att eleverna har 30 minuters rörelse varje dag när de inte har idrott. Det kan vara allt från att hoppa hopprep till promenader i naturen.

Eleverna i klass 6B tycker att satsningen på att vara en hälsofrämjande skola är toppen.Där är det klassvärdarna som bestämmer vad det blir för aktiviteter varje vecka.

- Vi går ut och går och vi leker, säger Tove Linnér.

Eleverna tycker att det är skönt med promenader - och att slippa skolan en stund.

- Jag tror att eleverna blir piggare, säger läraren Anna Ohlsson.

- Fast jag blir trött, säger Moa Matscheko och skrattar.

Blir eleverna för okoncentrerade under lektionen kan det hända att de får ta en löprunda runt skolan. Dessutom har klassen haft massage och vänt alla bänkar framåt mot fröken.

- Man kan ha klassen i olika konstellationer, men det blir inte så bra alltid när eleverna sitter fel. Nu sitter alla vända mot tavlan, berättar Anna Ohlsson.

Social vinning Förutom att promenaderna är stärkande för hälsan har de blivit en viktig bit i det sociala arbetet.

- När vi är ute och går kan man prata mer privata saker med eleverna, man kan ha skoj på en annan nivå, förklarar Anna Ohlsson.

Nu lär promenaderna säkert bli ännu roligare för klass 6B. Barometern-OT har nämligen sett till att klassen numera har en stegräknare med sig när de går.

Stegräknaren tar klassen datasnille, Anton Angarth, hand om och lovar samtidigt att se till att hela klassen får lära sig hur den fungerar.

Ia Sellerberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.