Premiär för Telia Play - tv och hyrfilm på nätet

Nyheter • Publicerad 19 juni 2012
Foto: 

Det kallas Play.

På några år har vi lärt känna begreppet Play som en webbtjänst som erbjuder film och videosändningar antingen via on demand eller live-sändningar.

SVT Play och TV4 Play är kanske de mest kända i vår del av världen.

I morgon (läs tisdag) är det premiär för Telia Play+, en tjänst som erbjuder tv och hyrfilm i smarta telefoner, läsplattor och inte minst i vanliga datorer. I första fasen erbjuds tjänsten enbart för datorer.

1300 hyrfilmer och 24 tv-kanaler finns i utbudet. Den som redan har ett tv-abonnemang från Telia ska genom Play+ kunna "ta med sig" tv-kanalerna till datorn. Inledningsvis gäller det dock bara barnkanalerna i tv-utbudet.

Telia Play+ bygger på Microsofts Silverlight-teknik som kräver att du (om du inte redan har den...) installerar ett insticksprogram i din webbläsare.

Valet av teknik överraskar mig. Att år 2012 utveckla en webbtjänst kring en teknik som många anser vara död är märkligt. Redan för nästan ett år sedan fanns signaler som talar för att Microsoft lägger ner utvecklingen av framtida versioner av Silverlight.

Min gissning är att Telia valt en enkel väg för att kunna hantera upphovsrättsfrågorna genom DRM-stödet i Silverlight.

???

Och så har Facebook öppnat plånboken igen.

I dag kom nyheten att Facebook köper Face.com. Det betyder antagligen att bilder vi laddar upp på Facebook snart kommer att kunna auto-taggas, alltså att Facebook kan ge förslag på vilka personer som antagligen förekommer i en bild.

Att Facebook dessutom får domänen Face.com är säkert ingen dålig bonus.

???

Fredrik Nygren
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.