Byt lösenord på Last.fm och så hanterar du lösenord säkert

Nyheter • Publicerad 8 juni 2012

Då har det hänt igen.

Det har bara gått ungefär ett dygn sedan företaget Linkedin.com tvingades berätta att de utsatts för ett intrång. Lösenord för omkring sex miljoner användare är nu på drift på nätet. Linkedin.com, som har en bra bit över 100 miljoner användare, är en av webbens största social webbplatser.

I kväll kommer ett liknande besked från en annan webbgigant, Last.fm. I ett kort blogginlägg uppmanas alla Last.fm-användare att omedelbart byta lösenord.

Musiktjänsten Last.fm älskas världen över, inte minst för sin smarta radiofunktion. Dessutom har många andra applikationer koppling till Last.fm på olika sätt. Bland dem kan nämnas Spotify.

???

Lösenord på drift väcker återigen frågan om hur vi hanterar vår digitala närvaro på ett säkert sätt. Grundläggande är förstås att ALDRIG använda samma lösenord till två olika tjänster. Hur är det praktiskt möjligt med tanke på alla webbplatser vi är anslutna till?

Lugn... det finns verktyg som fixar biffen.

Jag kan rekommendera 1Password. Det är en programvara (för Mac, Win, iOS och Android) som lagrar alla dina inloggningsuppgifter. I praktiken fungerar den så att när du surfar till en webbplats med inloggning så loggar 1Password in åt dig med automatik. Allt du behöver hålla reda på är ett master-lösenord för att låsa upp 1Password. Smidigt, enkelt - och framför allt säkert.

Alla borde skaffa en lösenordshanterare. Här är en lista på några av de mest populära.

???

Fredrik Nygren
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.