Annons

Forsberg: "Största ögonblicket i mitt liv"

Hört talas om Samara? Inte? Ta reda på var det ligger - för där spelar svensk herrfotboll på lördag sin största och viktigaste match på den här sidan millennieskiftet. Emil Forsberg sköt Sverige till VM-kvartsfinal.(TT)
Publicerad 3 juli 2018

Sparkapitalet fanns i Marcus Berg och i Emil Forsberg, de främsta offensiva verktygen i förbundskaptenen Janne Anderssons låda. Kollektivet klarade att vinna gruppen utan att någon av dem lyckades få ut det där allra sista av sina kunskaper.

Nu, när det gällde som mest, klev Forsberg fram som den matchvinnare alla vet att han kan vara.

Annons

Efter det avgörande 1-0-målet mot Schweiz var han mer än nöjd.

””

För Berg fortsatte det i samma trista stil som i de tre gruppspelsmatcherna - men den här gången gjorde det inget. Han ville, han försökte, han gjorde det mesta rätt. Utom förstås det där som räknas, som betyder något, som kan får en match att väga över till svensk fördel.

Kylan och precisionen i finishen har han inte hittat i packningen till Ryssland.

Räddning av Sommer

Sverige etablerade tryck i första halvlek, Ludwig Augustinsson fick in bollen till Berg som sökt sig till en position för avslut. Den tunga, hårda halvvolleyn med vänstern tog en studs, men Yann Sommer fick ut näven och styrde undan.

En högkaratig parad som räddade Schweiz från ett baklängesmål före pausen. Men det var inte över där. Trots ett påtagligt schweiziskt övertag i bollinnehav radade Sverige upp chanser. Den allra främsta fick Ekdal.

Mikael Lustig lyfte in mot bortre stolpen. Där stod Ekdal omarkerad - men bredsidade högt över i fritt läge.

Schweiz? Mycket bolltrillande och transporterande men inte ofarligt. När Steven Zuber spelade snett inåt gavs Blerim Dzemaili en utsökt möjlighet, men han var inte bättre än Berg eller Ekdal och sköt över.

Schweizarna tryckte på rejält efter pausen, radade upp hörnor, men den svenska vallen stod emot allt.

Det gyllene ögonblicket

Annons

Och så kom det gyllene ögonblicket som fick vägarna att bära till industristaden Samara sydost om Moskva.

Victor Nilsson Lindelöf drev upp, spelade till Forsberg som släppte till Toivonen. Forsberg sökte sig inåt med kvicka fötter och sköt rappt. Skottet gick mitt mot Sommer, men mittbacken Manuel Akanji slängde ut benet och bollen förbi sin egen målvakt.

25 minuter att härda ut, försvara, inte släppa till något. Detta näst intill perfektion stöpta svenska "en-för-alla-alla-för-en"-kollektiv hyllas lite varstans av fotbollens storheter. Var och en vet exakt vad som ska göras.

Och gör det.

””

Svensson lysande

Gustav Svensson, som inte startat en tävlingsmatch, klev in för avstängde Sebastian Larsson och briljerade på mitten.

Ola Toivonen som knappt fått spela i Toulouse är i kvartsfinal i VM. Det är också Albin Ekdal, som inte spelat fyra raka matcher i Hamburg på den här sidan nyåret.

Martin Olsson och Emil Krafth kom in sista tio för att stärka defensiven. Krafth för Lustig, som fick sin andra varning och missar lördagens kvartsfinal.

Det höll.

På tilläggstid fälldes Olsson, Damir Skomina blåste straff, men kollade reprisen och ändrade sig till frispark.

Annons

Den slog Toivonen i muren - och så blåste Skomina. För första gången sedan 1994 är landslaget i kvartsfinal i ett VM.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons