Feature

Vetgiriga elever på Barometern-OT:s simskola

Kalmar Artikeln publicerades
Instruktörerna Joacim Castenson och Linnea Waldemarson från Kalmar Simsällskap visar deltagarna i nybörjarkursen vad de ska tänka på när de crawlar.
Foto: Jonatan Bergöö
Instruktörerna Joacim Castenson och Linnea Waldemarson från Kalmar Simsällskap visar deltagarna i nybörjarkursen vad de ska tänka på när de crawlar.

”Svårt och jobbigt, men roligt.” Deltagarna i Barometern-OT:s crawlskola har haft lärorika veckor i bassängen.

Intresset för simskolan, som är första aktiviteten i Barometern-OT:s nya satsning Bonus Weekend Inspiration, var stort när platserna till de tre olika crawlkurserna lottades ut. Över 100 prenumeranter ville vara med och 25 läsare fick plats denna gång. Simskolan har nu pågått i sju veckor och när Bonus Weekend besöker nybörjarkursen är det glada och vetgiriga simelever vi möter.

– Jag har gjort Ironman tre gånger och simmat bröstsim alla gångerna, nu tänkte jag att jag skulle lära mig att crawla, säger Ulf Persson.

Simskolan är ett samarbete mellan Barometern-OT och Kalmar Simsällskap och simtränare Patrik Lantto från Kalmar Simsällskap är imponerad av kursdeltagarna.

– De är duktiga och det märks att de vill lära sig, det syns verkligen att de lyssnar, säger han.

 

De senaste åren har intresset att lära sig crawla bland vuxna varit stort. Kalmar Simsällskap har totalt tio vuxencrawlkurser i veckan, fem-sex nybörjarkurser och ett par fortsättnings- och träningskurser.

– Många vill göra Ironman eller Kalmar Mini Tri, men många har också insett att simning är en bra träningsform, berättar Patrik Lantto.

Vad är det svåraste för nybörjaren?

– Andningen. Vi jobbar mycket med vattenvana för att få simmarna att känna sig trygga och säkra i vattnet.

Deltagarna på nybörjarkursen håller alla med honom.

– Andningen är svårast. Benen, armarna och att spänna buken kan man slarva lite med som nybörjare, men andningen måste man hitta ett flyt i, säger Ingrid Sigfridsson.

Ulf Persson har anmält sig till en fjärde Ironman nästa sommar, om han kommer att crawla då vet han dock inte.

– Det blir nog en mix av bröstsim och crawl, skrattar han.

Håkan Engström tycker att alla gjort framsteg sedan kursen startade för sju veckor sedan.

– Det är skillnad mot första gången. Då flöt vi bara, säger han.