Ugnsbakad palsternacka med polenta, svamp och brynt salviasmör
4 st palsternackor (totalt ca 600 g)
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 dl sojabönor, frysta
300 g skogschampinjoner
100 g smör
1 dl färska salviablad
0,5 pkt smörgåskrasse
Polenta:
2,5 dl polenta
1 liter vatten + ca 1,5 dl extra
2 tsk havssalt
50 g smör
Sätt ugnen på 200 C, och tvätta palsternackorna rena. Halvera dem och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Pressa ner en vitlöksklyfta i 2 msk olivolja i en kopp, och pensla palsternackorna runt om. Ugnsbaka dem tills de blivit mjuka men ändå har stadga, ca 20-25 min. Linda in i aluminiumfolie för att hålla värmen medan resten blir klart. (Du kan även välja att stoppa in palsternackorna efter att polentan kokat i ca 20 min.)
Koka polentan på svag värme enligt paketets anvisningar, ca 45 min. Tillsätt gärna lite extra vatten, ca 1,5 dl under koktiden för att få den krämigare, på samma sätt som man kokar risotto. Rör ofta och gå ingenstans. När den är klar – ta den av värmen och rör ner 50 g smör.
Under tiden polentan kokar – skär champinjonerna i bitar och stek dem mjuka i det som blev kvar av vitlöksoljan.
Bryn 100 g smör i en liten kastrull. När smöret börjar koka, tillsätt salvian som kommer att bli krispig i smöret och sätta smak på det. Smöret är färdigbrynt när ett vitt skum bildats och ljudet tystnat, och det är bärnstensfärgat under skummet.
Tina sojabönorna enligt paketets anvisningar.
Lägg upp polenta på varje tallrik och toppa den med vitlöksstekta champinjoner. Addera två palsternackshalvor, strö ut sojabönor och ringla brynt salviasmör över alltihop. Garnera med klippt smörgåskrasse.