Annons

TV: Sveriges mest klappade katt nära spränga gränsen till två miljoner kronor

Under pandemin gick han upp över ett kilo av tristess. Men nu är Sveriges mest klappade katt redo att få kråma sig för kattdomare och marknadsbesökare igen. Och nu siktar Sören Fernström på den magiska gränsen två miljoner kronor.
Klakebäck • Publicerad 17 oktober 2021
I dag säger vi grattis till Sören Fernström, den hemlöse kattungen som fick stjärnstatus. Nu är det dags att följa med matte Ann-Sofie Leveau och husse Lars ut på vägarna igen.
I dag säger vi grattis till Sören Fernström, den hemlöse kattungen som fick stjärnstatus. Nu är det dags att följa med matte Ann-Sofie Leveau och husse Lars ut på vägarna igen.Foto: Bo Åkesson

Han heter Sören Fernström och är inte bara en ovanlig personlig katt. Han är så snygg att han har vunnit så många prisbucklor att hans undersåtar (läs matte och husse) hemma i huset i Klakebäck inte kan ha alla framme.

–Hela hyllan är proppfull och jag hinner inte damma fler, säger matte Ann-Sofie Leveau, som trots det extra besväret är väldigt nöjd med den svartvita kattens insatser.

Annons

Drygt 1,8 miljoner kronor har Sören samlat in till katter som inte är lika lyckligt lottade som han själv.

–Nu siktar vi mot två miljoner, säger Ann-Sofie, som bara kan konstatera att även under pandemin har fansen varit aktiva.

–Så fort Sören visar sig på Facebook rasslar det till.

Dock har det inte varit så roligt för marknadskatten att inte få träffa alla sina vänner IRL (In real life. Reds kom). Det hjälper liksom inte med att man har en egen musodling i komposten och att matte och husse svassar runt och passar upp. Sören har stundtals varit så frustrerad att han har tröstätit.

”Så fort Sören visar sig på Facebook rasslar det till.”
Ann-Sofie Leveau

Nu äter han i och för sig mest torrfoder, men han kan tänka sig en och annan slick yoghurt. När det var som värst drog han över matchviktens 6, 6 kilo med ett helt kilo. Då hjälper det inte att kompisen Tummelisa visar Sören och de andra tre katterna därhemma hur ett motionshjul ska dras.

Tummelisa visar gärna upp sina konster i hjulet. De fyra kattkompisarna hemma i Klakebäck tittar på.
Tummelisa visar gärna upp sina konster i hjulet. De fyra kattkompisarna hemma i Klakebäck tittar på.Foto: Bo Åkesson
I nåstan hela sitt liv har Sören, elva och ett halvt år, samlat in pengar till hemlösa katter.
I nåstan hela sitt liv har Sören, elva och ett halvt år, samlat in pengar till hemlösa katter.Foto: Bo Åkesson

När han inte är ute och tittar till sina revir ligger Sören ofta i sin soffhörna och vilar sig i form. Det är också där han ligger när BLT kommer på besök.

Men han låter sig villigt klappas, som det proffs han är. Så har han också varit Sveriges mest klappade katt i elva år nu. Och allt började egentligen långt innan Sören ens var påtänkt med att Lars och Ann-Sofie Leveau köpte huset i Klakebäck, mellan Jämjö och Fågelmara.

Året var 1988 och det ingick två katter i köpeavtalet. Men två blev tre, och paret Leveau tog sig an fler katter som behövde nya hem, samtidigt som de utvecklade sin hobby att åka till olika marknader och sälja hantverk.

Nyårsnatten 2010 brann katthemmet Kompis i Nybro ner. Ann-Sofie och Lars samlade ihop lite grejer och åkte dit.

De var väl egentligen inte intresserade av en katt till, men de frågade ändå om det fanns någon som skulle kunna passa som sällskap i husbilen. Svaret blev att kattungen Sören säkert skulle passa.

Snart är hemmalivet ett minne blott för Sören och husse Lars Leveau. Första marknaden ut sedan pandemin bröt ut var skördefesten  Öland, som startade dagen efter restriktionerna hävts.
Snart är hemmalivet ett minne blott för Sören och husse Lars Leveau. Första marknaden ut sedan pandemin bröt ut var skördefesten Öland, som startade dagen efter restriktionerna hävts.Foto: Bo Åkesson
Sören älskar inte bara att visa upp sig på marknader. Han har även stor framgång på utställningar och får ofta beröm för sin glänsande päls, som kanske har blivit så blank av allt klappande.
Sören älskar inte bara att visa upp sig på marknader. Han har även stor framgång på utställningar och får ofta beröm för sin glänsande päls, som kanske har blivit så blank av allt klappande.Foto: Bo Åkesson
Annons

Han klickade direkt med sina nya ägare och fick, precis som deras andra katter, ett efternamn. I det här fallet efter katthemmets ägare.

Första marknaden var i Växjö och kattungen Sören älskade det från första stund. Att vara ensam med husse och matte och få ligga på sin lilla tron och betrakta folkvimlet, visade sig vara lika roligt som att sova i husbilen mellan de människor han älskar mest.

Många kom också fram och ville klappa Sören. De fick då höra den rysliga berättelsen om branden där så många av hans kattkompisar miste livet.

Så föddes idén att det kostar minst en krona att klappa Sören. Och plötsligt hade Ann-Sofie så många enkronor att hon blev tvungen att åka till den lokala bagaren och växla.

–Det är inte så många som vill ha dem, och banken vill ju inte växla in. Allt blev så mycket lättare med swish, säger Sörens matte som sköter räkenskaperna och kontrollerar mottagarna så att de har en seriös verksamhet.

Att höja priset har det aldrig varit tal om. Men Lars tror att varje krona kommer att behövas nu när många, som har skaffat sig katt eller hund under pandemin, ska tillbaka till sina jobb.

Första marknaden på ett och ett halvt år blev skördefesten på Öland, som startade dagen efter att restriktionerna hävts. Där samlade Sören Fernström in 18 000 kronor på fyra dagar.

– Men det var nästan väl bra med folk där, det var faktiskt sanslöst mycket folk, säger Lars Leveau.

Kerstin PorshedSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons