Feature

”Känner mig friare utan en massa prylar”

Feature Artikeln publicerades

1. Hur duktig är du på att rensa bland dina prylar?

2. Våren är här och det är dags att flytta ut – hur piffar du till uteplatsen/altanen/balkongen så här års?

3. Båt, husvagn eller stuga – vad väljer du och varför?

4. Hur ser din drömträdgård ut?

Kim Arvidsson Stribrand.
Foto: Mats Holmertz
Kim Arvidsson Stribrand.

Kim Arvidsson Stribrand, snickare som alltid har något projekt på gång på hemmaplan.

1. Jag har inga problem att göra mig av med saker jag inte använder. Men på något konstigt vis lyckas man ändå fylla utrymmet igen, kanske förökar prylarna sig själva? Det roliga med att rensa är att man nästan alltid hittar något "nytt", som man stoppat undan för länge sedan och glömt bort att man hade.

2. När vårvärmen börjar komma så brukar jag ge altangolvet lite kärlek genom att skrubba det med såpa för att sedan kunna ställa ut utemöblerna och låta frugan göra sin grej genom att piffa till det med fina blomkrukor med växter. Det bästa pyntet på uteplatsen man annars kan ha är familj och vänner tycker jag, det livar upp vilken tråkig uteplats som helst!

3. "Man ska ha husvagn..." Jag är uppväxt med att tillbringa sommaren i en husvagn med familjen, så där känner jag mig ganska hemma. Men om jag får välja fritt så är en lagom stor aluminiumbåt anpassad för en amatörfiskare som mig högst på listan.

4. Min drömträdgård skulle nog bestå av en stor gräsmatta med ett växthus i centrum, omgiven av små stensatta gångar som slingrar sig fram i trädgården. Lättskött men ändå ombonat är ledorden! Ett stort grönsaksland med potatisar, morötter, jordgubbsplantor och annat gott så man kan låta barnen plocka och äta fritt på sommaren och njuta av vaniljglass med egenplockade bär.

Therese Eriksson.
Foto: Mats Holmertz
Therese Eriksson.

Therese Eriksson, lärare som gillar inredning och att vara ute och pyssla i trädgården.

1. Jag önskar att jag vore bättre på det. Jag kan gå i månader och tänka att det är dags att rensa ur garderoben eller leksakslådan eller vad det nu kan vara, men det tar verkligen tid innan jag tar mig för det. Så rensa är definitivt något som jag borde bli bättre på.

2. Vi har ju ett nytt trädäck i år som vi måste möblera och piffa. Just nu letar vi efter ett stort och fint bord med sköna stolar som vi kan ha där. Sedan är det ett måste att ha många krukor med härliga växter, mina favoriter är helt klart lavendel och doftande kryddväxter. Våra olivträd har ju såklart också en given plats, likaså citronträdet och fikonträdet. Jag skulle önska två sköna solsängar också, men det får nog vänta till nästa år. Jag tycker att uteplatsen är minst lika viktig att inreda som rum inne. Vi spenderar så mycket tid där under vår- och sommarmånaderna så vi måste få till en “här vill vi vara”-känsla.

3. Jag är uppvuxen med en pappa som åkte ut och fiskade med båten om somrarna så valet blir nog helt enkelt en båt. Jag följde ofta med honom och jag har många sommarminnen då vi gjorde utflykter med båten. Jag är uppvuxen i Bergkvara och har haft nära till havet i hela mitt liv så det ger mig ett lugn. Men samtidigt så skulle ju en sommarstuga med sjötomt inte var fel.

4. Jag hoppas att vi håller på att skapa vår drömträdgård just nu. Vi har under åren vi bott i huset sått igen rabatter och sedan skapat nya där vi vill ha dem. Vi har två maffiga japanska körsbärsträd som blommar just nu. De är helt ljuvliga. Vi försöker skapa små “rum” i trädgården med sittplatser. Pioner och rosor är två favoriter som får stor plats i vår trädgård. Det som en drömträdgård ska ha och som vi saknar är ett växthus. Men den drömmen hoppas jag blir sann i framtiden.

Anett Frank Pettersson.
Foto: Mats Holmertz
Anett Frank Pettersson.

Anett Frank Pettersson, trädgårdsälskare som glömmer tid och rum när hon jobbar utomhus.

1. Hmm, inte alls. I ett köksskåp, både i stan och på landet, är nedersta hyllan en konstig hylla. En hylla som jag lägger in olika saker i som hastigt kommer på. Saker som är bra att ha eller saker som läggs dit för det ordnar jag sen. Det kan vara något jag hittat, något jag lagt dit för vi ska ha gäster och då kan det inte vara framme. Det är så roligt att ha en sån hylla för när jag städar den hittar jag saker som jag letat efter eller glömt bort.

2. Just nu är det ju penséer som gäller och då framförallt minipenséer i olika färger. Jag planterar dem i stora krukor som ställs på uteplatsen. Efter dessa blir det hortensior, olika gräs och några olivträd. Nytt för i år blir två krukor med vildvin, som får klättra lite som de vill. Stylar till det med en ljusslinga, gamla bruna drickaflaskor och någon lykta. Ett par riktigt gamla pjäxor – jag hade som barn när jag åkte skidor – att fästa blicken på för att känna sig sval får en plats också.

3. När barnen var små kom frågan upp om vi skulle köpa en segelbåt. Mannen är uppväxt med segelbåt och har varit med i seglarklubben Kaparen. Själv har jag stor respekt för havet. Mannen skaffade i stället en båt för fiske som förtöjdes vid Bergaudds båtplats. För länge sedan fick vi möjlighet att köpa en stor och underbar tomt med en liten stuga på från början av 1900- talet, mitt i Gärdslösa by. Och det ångrade vi aldrig.

4. Som min. Väldigt vacker med alla dessa gammaldags syrenbuskar. Vi har försökt att ordna trädgården som jag tänkt mig. Där finns allt från de blommande vita löjtnantshjärtan, amerikanska blåbär, massor av havtornsbuskar som ger det gula guldet och våradonisen som nu lyser som guld i solen. Även många sorters clematis, flera valnötsträd, liljekonvaljer, aklejor och mycket mer. Ett stort hjärtformat kryddland längst upp på tomten förhöjer verkligen med alla fjärilar och humlor som kommer på besök.

Christer Ek.
Foto: Daniel Svensson
Christer Ek.

Christer Ek, sportnörd som älskar naturen och som bor i en trädgårdsmästarbostad.

1. Väldigt duktig. Har på äldre dagar blivit lite av en minimalist. Vill inte ha en massa saker liggandes. Känner mig som en friare människa utan en massa prylar. Däremot finns det en älskad andra hälft i huset som inte är lika duktig.

2. Det får nog bli alla pelargoner som intar sina givna platser på vår uteplats. Och sedan får jag alltid städa undan en massa fjädrar av småfåglar som den otäcka men älskade katten dragit in under vintern

3. Husvagn har jag aldrig övernattat i. Och en större båt känner jag ingen längtan efter. Däremot är en liten stuga nog det bästa alternativet. Det är väl friheten och känslan av att äga en bit mark och ett enkelt boende, helst lite avskilt. Dit man kan fly undan vardagen. En måttstock är att man skall kunna pinka på tomten utan att störa.

4. Drömmar skall man ha. Beträffande det får det nog bli en porlande bäck med rent vatten genom min drömtomt. Omgiven av fruktträd och olika gröna rum som man kan krypa in i. Kanske också några jätteträd, där ett är ihåligt med sockerdricka i.