GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stöd efter cancern: ”Vi finns där när samhällets resurser inte räcker till”

Många cancerpatienter saknar rehabilitering när behandlingen är över. Den ideella organisationen CancerRehabFonden försöker hjälpa när samhällets resurser inte räcker till.
Kalmar • Publicerad 16 januari 2021 • Uppdaterad 18 januari 2021
Pia Watkinson är generalsekreterare på CancerRehabFonden.
Pia Watkinson är generalsekreterare på CancerRehabFonden.
Foto: Fotograf Maja Brand

Att komma tillbaka till vardagen efter en avslutad cancerbehandling kan vara svårt. En cancerbehandling är påfrestande för både kropp och själ och kan även leda till biverkningar, dessutom känner många cancerdrabbade oro och rädsla för återfall.

Många behöver därför hjälp och stöd för att komma vidare efter sjukdomen, något som sjukvården inte alltid har resurser till.

– Bland våra rehabdeltagare är det endast en av fem som uppger att de erbjudits rehabilitering av vården. Därför är vårt arbete så viktigt – vi finns där när samhällets resurser inte räcker till, säger Pia Watkinson, generalsekreterare på CancerRehabFonden.

CancerRehabFonden är en organisation som fokuserar på att hjälpa vuxna cancerdrabbade tillbaka till livet. Genom organisationen kan cancerdrabbade få stöd i form av en veckolång vistelse på ett rehabiliteringsprogram som leds av legitimerad personal. Programmet innehåller fysisk aktivitet, kostråd, samtal i grupp och metoder för att hantera ångest och stress.

– När du är färdigbehandlad känner många sig utkastade i ett svart hål. De känner sig ensamma med sin rädsla och oro. Många skriver i sin utvärdering efter rehabprogrammet att det viktigaste har varit att få träffa andra som också drabbats, de får vänner för livet, och man ska inte underskatta värdet i det, fortsätter Pia Watkinson.

Organisationens rehabiliteringsprogram finns på fyra orter i landet; Skellefteå, Uppsala, Falköping och Brösarp. Två gånger per år kan cancerbehandlade ansöka om en plats till programmet. Rehabiliteringsprogrammen är öppna för alla cancerformer, det enda kravet för den som söker är att det ska ha gått ett halvår sedan hen blev utskriven. Under pandemin anpassas rehabprogrammen med bland annat mindre grupper, fler utomhusaktiviteter och möjlighet till digitala rehabveckor.

– Vi har fler ansökningar än vi kan ta emot. I höst hade vi 436 ansökningar till 120 platser.

CancerRehabFonden bedriver opinionsbildande arbete och försöker påverka politiker och beslutsfattare att prioritera cancerrehabilitering och avsätta mer resurser till det.

– Vi är en ideell förening och insamlingsorganisation. Vår uppgift är att samla in pengar så färdigbehandlade från cancer ska få möjlighet att åka på rehabilitering.

Fakta

CancerRehabFonden

CancerRehabFonden är en ideell organisation, sex anställda, som kostnadsfritt erbjuder rehabilitering till cancerdrabbade.

Organisationen är helt fristående från andra cancerorganisationer och får inga statliga bidrag, utan är beroende av gåvor från privatpersoner, företag och stiftelser.

Organisationen erbjuder veckolånga rehabiliteringsprogram för cancerdrabbade att återhämta sig fysiskt och psykiskt. Två gånger per år öppnar ansökan till organisationens rehabiliteringsprogram. Alla rehabiliteringsprogram leds av legitimerad personal.

Vetenskapsrådet med bland annat Kjell Bergfeldt, överläkare inom cancervården med chefs- och ledningsuppdrag från Regionala Cancercentrum, Karolinska Universitetssjukhuset och Skånes Universitetssjukhus i Lund, stödjer CancerRehabFondens arbete genom att bidra med sin expertis inom vård och forskning.

Källa: cancerrehabfonden.se

Ia SellerbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer