unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Smarta knep i köket: ”Det är en sport att alla rester kan användas”

Matpanelen har många smarta tips från köket att dela med sig av. Frukostvanorna i panelen varierar dock.
Erik Jonsson.
Erik Jonsson.

Erik Jonsson, trebarnspappa med egen pizzaugn och som gärna lagar mat ute i naturen.

Hur ser dina frukostvanor ut?

”Ska jag vara helt ärlig så är mina frukostvanor under all kritik, men jag försöker bättra mig. För det första så är kaffe prioritet 1. Alltså, den där första koppen har jag svårt att jämföra med något annat under dagen. Sen när det gäller det andra så handlar mycket om planering. Jag har tidiga (och stressiga...) morgnar och därför är det med stor fördel jag gör frukosten kvällen innan. Jag gillar overnight oats med tex blåbär och chiafrön och till det gärna kokta ägg. På helgen kan man givetvis unna sig ett annat upplägg, då blir det ofta nybakade frallor m.m.”

Vilket är ditt smartaste knep i köket?

”Jag tänker ofta en eller två dagar framåt när jag lagar mat och på vilket sätt jag kan använda resterna. Som till exempel om vi gör tacos en fredagskväll så steker jag kanske lite mer färs än vad som går åt. Den färsen kan jag sen använda på söndagen till en tacopaj tillsammans med alla grönsaker som blev över.”

Vad dricker du till maten?

”Det beror givetvis på tillfället. När det gäller vardagsmaten så blir det antingen vatten eller mjölk. När veckan övergår till helg så kan jag uppskatta ett glas vin till maten. Läsk kan vara gott till enstaka maträtter, till exempel pizza.”

Glassmaskin, popcornmaskin, chokladfontän...det finns mängder med olika maskiner för köksarbetet – vilka maskiner använder du i köket?

”Den maskin som används oftast hemma hos oss är matberedaren. Alltifrån att riva potatis till kroppkakor till att göra diverse röror. Tyvärr äger jag inte längre en köttkvarn men det står högst upp på önskelistan. Gillar man att lägga ner lite extra tid på att göra goda hamburgare är det en maskin som kommer uppskattas. Istället för att köpa dom där tråkiga fryspuckarna i affären så kan man mala till exempel högrev och göra fantastiska burgare.”

Tyra E O Graaf.
Tyra E O Graaf.

Tyra E O Graaf, gillar att göra röror och ugnsrätter och är svag för det lilla söta efter maten.

Hur ser dina frukostvanor ut?

”Dom är väldigt enkla - varm mjölk med kaffe i, förutom söndagar då det är kokt ägg, äggröra , kokt potatis på knäckemacka med kaviar under och klippt gräslök över, sist en liten knäcke med ost och min egen citronmarmelad.”

Vilket är ditt smartaste knep i köket?

”Att stoppa alla använda redskap direkt i diskmaskin efter användning. Cesterjärnet kan användas till mer eller mindre allt som skall förfina mat/ sås/ fika. Disktrasan körs i diskmaskinen varje dygn. Det är en sport att alla rester kan användas i en ny tappning – minst till en röra eller ta de där torkade limefrukter som ser stendöda ut – skär itu skalet plocka ut det torkade fruktköttet, vilken god syra det tillför i de flesta rätterna.”

Vad dricker du till maten?

”Vatten, vanligt hederligt kranvatten. Om man vill toppa det med något blir det gurkskivor/ citron/ lime och djupfrysta lingon. Visst kan man slå till och ” fira det ena och det andra” så kan det både bli champagne, rött och vitt vin – men inte till vardags, dock alltid vin ihop med Skavlan på fredagar – ost är väl mat?”

Glassmaskin, popcornmaskin, chokladfontän...det finns mängder med olika maskiner för köksarbetet – vilka maskiner använder du i köket?

”Nummer 1; foodprocessor, här blir havregryn till mjöl, pajdegens bästa hjälp. Nummer 2; stavmixer till sopporna - hit går också resterna in - med buljong. Nummer 3; smoothies blender - dit åker alla rester med äpplejuice - kan bli väldigt näringsrikt. Därefter kommer den hederliga elektriska vispen framförallt till grädden. Degmaskinen nämner jag inte, används bara till saffransbullarna till jul. ”

Camilla Erlandsson.
Camilla Erlandsson.

Camilla Erlandsson, lagar nyttig och bra mat från grunden, gärna till tonerna av musik.

Hur ser dina frukostvanor ut?

”För mig är frukosten en viktig start på dagen. Kokar gröt utav sportgryn, lägger i lite chiafrön och toppar med frysta bär. En macka med lagrad ost på. Och en stor kopp kaffe. På helgerna blir det lite lyxigare variant på frukost; smakrik äggröra med matlagningsyoghurt, riven ost, då blir den lyxig och fluffig. Ett glas Go morgon juice med smak utav äpple.”

Vilket är ditt smartaste knep i köket?

”Kokar man pasta är det smart att ta lite pastavatten, och göra pastasås av vattnet, det innehåller stärkelse. Såsen blir mycket krämigare av pastavattnet. Omogen avokado löser man lätt med att klä in den i folie, sätt ugnen på 90 grader in med foliepaketet ca 10 minuter och vips så har du en mogen fin avokado av värmen. Hårdkokta ägg kan vara svåra att skala, men tillsätter man en tesked vinäger i kokvattnet så blir det mycket lättare att skala äggen.”

Vad dricker du till maten?

”Jag tycker vatten är så gott och passar till alla maträtter, i bland bubbelvatten. Vid festligare tillfällen kan jag köpa vin som passar just till den maträtten, kan då ta ett glas vin till maten.”

Glassmaskin, popcornmaskin, chokladfontän...det finns mängder med olika maskiner för köksarbetet – vilka maskiner använder du i köket?

”Maskiner är intressant och roligt att använda, jag gillar min blender att göra smoothie med, soppor går också mycket snabbt att göra och så blir ju så gott att mixa i hop olika frukt och grönt. Hushållsassistenten är helt perfekt till brödbak och bullar. Med hushållsmixern går det snabbt och smidigt att riva, hacka och göra mindre kakdegar. Alla dessa maskiner gör ju matlagningen och bakning mycket enklare och roligare.”

Joel Berntsson.
Joel Berntsson.

Joel Berntsson, älskar mat och kan inte gå förbi en spis med gryta på utan att smaka.

Hur ser dina frukostvanor ut?

”Frukoststund! Denna underbara tid på dagen. Gröt, yoghurt, smoothie. Tre olika sorters bröd med minst lika många olika sorters pålägg. Önskar inget hellre än att jag gillade det. Men det gör jag inte. Frukost har alltid varit ett nödvändigt ont för min del. Kaffet är dock nödvändigt och i bästa fall tillsammans med ett knäckebröd med enbart smör. Hotellfrukost går bättre men då går jag direkt på det varma och överdoserar bacon och köttbullar med följden att jag törstar ihjäl framåt 11-tiden.”

Vilket är ditt smartaste knep i köket?

”Något smart men ändå ganska självklart är att förbereda. Lägg gärna alla förberedda ingredienser i olika skålar. Matlagningen blir roligare, mindre stressig och ser dessutom väldigt proffsigt ut. Man får även tillfälle att svänga sig med ett snyggt franskt begrepp, mise en place.”

Vad dricker du till maten?

”Till vardags blir det hembubblat vatten. Jag vet inte hur mitt liv hade sett ut utan en kolsyremaskin. Jag har aldrig varit särskilt förtjust i varken läsk eller saft, men kan trots det sukta efter en Cola en söndag efter en lite för bra lördagskväll. Till fest blir det både öl och vin. Allt beroende på maten. Gillar att försöka kombinera dryck och mat. Där finns väldigt mycket att upptäcka och att lära.”

Glassmaskin, popcornmaskin, chokladfontän...det finns mängder med olika maskiner för köksarbetet – vilka maskiner använder du i köket?

”Jag är väldigt dåligt utrustad när det gäller häftiga köksprylar. Vi fick en ny matberedare i julklapp för något år sen. Den är helt fantastisk! Den har dessutom den helt nödvändiga rivskivan för att kunna riva potatis till kroppkakor! Till bröd används en ärvd assistent från ca -79. Den är perfekt även till att mala kött och att stoppa korv. En pastamaskin står på önskelistan då den gamla är skrotad. Annars används inte särskilt många maskiner. Räknas diskmaskinen?”

Läs mer

Avslöjar: IKO-stjärnan kan bli borta länge

SHL

Avslöjar: IKO-stjärnan kan bli borta länge

”Jag hänvisar till vår lagläkare”

”Jag vill återställa delningstalen”

Emmaboda

”Jag vill återställa delningstalen”

Bildningsnämndens ordförande Emma Åhlander-Hansson (M) verkar för att återställa delningstalen inom förskolan.

Förskolepersonal tar strid mot underbemanning

Emmaboda

Förskolepersonal tar strid mot underbemanning

Bjurbäckens förskola är underbemannad och när personal är sjuk får personalen övergå från pedagogisk verksamhet till förvaring. På torsdagen inleddes Förskoleupproret, och personalen ifrågasätter om politikerna bryr sig om arbetssituationen.

Beskedet: Ny F–9-skola kompletteras med ny idrottshall

Oskarshamn

Beskedet: Ny F–9-skola kompletteras med ny idrottshall

Politiker informerades om planer – men oklart var skolan ska ligga.

De varnar för okänd sjukdom – drabbar tusentals svenskar

Kalmar

De varnar för okänd sjukdom – drabbar tusentals svenskar

”Att testa sig om man har misstankar är A och O.”

Insändare: ”Vad har gått snett när mobilen är viktigast?”

Insändare

Insändare: ”Vad har gått snett när mobilen är viktigast?”

”Vilket konsekvenstänk finns där?”