Feature

Se möjligheterna på Bonus Weekends inspirationskväll

Feature Artikeln publicerades
Foto: Montage

Hur vänder man motgång till framgång? Hur hittar man livsglädjen när det känns tungt? Tisdagen den 5 november är det dags för en ny inspirationskväll med Bonus Weekend i Tidningshuset.

Precis som Bonus Weekends tidigare inspirationskvällar kommer det att handla om konsten att se möjligheterna i livet och hur man vänder motgångar till livsglädje. Vad är det egentligen som får oss att må bra? Vilka nycklar behöver vi för att resa oss igen när livet känns tungt? Denna gången gästas vi av Matilda Persson, Wassim Toubaji, Liselotte Erndin Dahlberg och David Elm som kommer att dela med sig av sina erfarenheter under samtalskvällen som leds av Bonus Weekends reporter Ia Sellerberg.

De fyra lokala gästerna som medverkar:

Matilda Persson skrev travhistoria då hon blev den första rullstolsburna travkusken att köra ett tävlingslopp.
Foto: Mats Holmertz
Matilda Persson skrev travhistoria då hon blev den första rullstolsburna travkusken att köra ett tävlingslopp.

Matilda Persson

Matilda Persson var bara elva år när hon drabbades av en ovanlig nervsjukdom och hamnade i rullstol. Några år senare tvingades hon att amputera sitt ben. När livet kändes som mörkast sökte Matilda tröst hos hästarna som blev både hennes ben och bästa kompisar. Idag arbetar hon som hästskötare hos kände travkusken Fredrik Persson. 2016 skrev Matilda travhistoria då hon blev den första rullstolsburna travkusken att köra ett tävlingslopp.

– Hästarna har betytt jättemycket för min resa. De har varit den bästa medicinen. När jag var liten och började köra efter att ha varit sjuk behövde jag hjälp med allt, men när jag körde ut i skogen med ponnyn kände jag att jag fick klara mig själv och det betydde så mycket för mig. Hästarna har alltid funnits för mig och varit mina ben när det har varit jobbigt.

I maj i år stod det klart att Matilda blev årets vinnare av ATG Drömfond.

Här kan ni läsa en tidigare större intervju med Matilda Persson:

Wassim Toubaji från Syrien har skapat sig en ny framtid i Sverige och jobbar mer än 100 procent i Nettobutikerna i regionen.
Foto: Johanna Eriksson
Wassim Toubaji från Syrien har skapat sig en ny framtid i Sverige och jobbar mer än 100 procent i Nettobutikerna i regionen.

Wassim Toubaji

Wassim Toubaji jobbade som banktjänsteman i Damaskus men tvingades fly undan oroligheterna i Syrien 2015 och hamnade på en flyktingförläggning i Nybro tillsammans med 300 andra nyanlända. När han var på sjukhuset i Kalmar för att tolka åt en äldre kvinna sprang han på den då 74-årige Sture som kom att bli hans bäste vän här i Sverige. Idag pratar Wassim svenska, har egen lägenhet och har tagit körkort och jobbar mer än 100 procent i de olika Nettobutikerna i regionen. Nyligen var han och Sture på Bokmässan där Wassim tog en selfie tillsammans med självaste Ernst Kirchsteiger!

– Jag kan prata mer svenska, jag har ett jobb och har fått många nya vänner. Jag kommer aldrig att glömma vad alla här har gjort för mig, sa han när Bonus Weekend träffade honom på jobbet för drygt ett år sedan.

Här kan ni läsa en tidigare större intervju med Wassim Toubaj:

Liselotte Erndin Dahlberg

Liselote Erndin Dahlberg har gjort sig känd som en populär körledare och glädjespridare samtidigt som hon kämpar mot obotlig cancer.
Foto: Paul Madej
Liselote Erndin Dahlberg har gjort sig känd som en populär körledare och glädjespridare samtidigt som hon kämpar mot obotlig cancer.

Liselotte Erndin Dahlberg, körledare i Kalmar som lever med obotlig cancer och diabetes. För ett år sedan levde hon med ständig smärta, feber och havererad kropp och hon sov 12-13 timmar per dygn och fick svarta tankar. Hon prövade allt men smärtan gick inte över och läkarna sa att de inte kunde göra mer för henne. Efter att ha bett om ett andra läkarutlåtande visade det sig att hon drabbats av en av sällsynt bakterieinfektion som sprids av fästingar och bara upptäcks några enstaka fall i världen.

– Det är klart att kroppen är sliten efter ett års sjukdom, men jag kommer inte att behöva ligga i soffan längre, utan kan börja leva igen, sa hon om infektionen i en intervju tidigare i år.

Liselotte Erndin Dahlbergs kör Team Kalmar drog igång i början av 2018, men har gått lite på sparlåga på grund av sjukdomen, men i höst är Liselotte tillbaka som körledare igen.

Glädjespridaren Liselotte: ”Jag har fått lite mer bråttom”

David Elm

David Elm har lagt fotbollskarriären på hyllan. Ett steg som varit nyttigt men inte varit helt lätt.
Foto: David Winberg
David Elm har lagt fotbollskarriären på hyllan. Ett steg som varit nyttigt men inte varit helt lätt.

Hur känns det när karriären är över och telefonen slutar att ringa? Det blev en stor omställning för fotbollsspelaren och Kalmar FF-profilen David Elm när han lämnade fotbollens finrum. Vad skulle han göra nu? Efter två år hemma med familjen har David tagit steget in i en helt ny värld och jobbar nu på Kalmar Stadsmission för att hjälpa andra.

– Det var oerhört nyttigt för mig att kliva ut ur ”fotbollsbubblan”, skrämmande men nyttigt. Jag har lärt mig väldigt mycket om mig själv, sa han i en intervju på sporten i våras som handlade om psykisk ohälsa inom idrotten:

– Jag tycker också att det är viktigt att belysa idrottens baksida. Den ibland oerhört tuffa kravbilden. Hetsen. Utslagningen. Vad alla de här sakerna gör med en idrottare. Jag tror också att det är viktigt att se människan ”bakom” idrottaren. Det känns också som att övergångsfasen från att vara idrottare till att helt plötsligt inte vara det kan uppmärksammas mer. Många mår väldigt dåligt där.

Biljetterna till Bonus Weekends inspirationskväll säljs i Tidningshusets reception, Västra Sjögatan 7 i Kalmar, eller digitalt via Nortic.

Här kan ni kika på klipp från Bonus Weekends tidigare inspirationskvällar:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.