Annons

Helena tipsar: Så förbereder du en lyckad nyårsbjudning

Stressad över nyår och att du bjudit hem gäster? Här är Helena Elms bästa tips för en lyckad nyårsfest.
Publicerad 27 december 2019 • Uppdaterad 28 december 2019

Bjud hem gäster. Gärna så många som behövs för att du ska kunna använda dig av menyn på detta uppslag som är anpassad till 6 vuxna personer. (Sålla annars.) Tänk på att det ska vara människor du gärna vill umgås med i många timmar.

Handla maten i god tid, i alla fall oxfilén. Att trängas runt köttdisken dagen före nyårsafton med något vilt i blicken kan ha en påtagligt negativ effekt på feststämningen. (Men skulle oxfilén ta slut går det ju faktiskt lika bra med till exempel rostas eller älg.)

Annons

Dagen innan nyårsafton – skicka ut den som är, låt oss säga, minst effektiv i köket (men som säkert är bra på mycket annat) på något event där han eller hon gärna får ta med sig övriga familjemedlemmar för att du ska få lugn och ro i köket när du förbereder menyn. Lekland, simhallar och tomtar i Rällaskogen rankar högt här.

Häll upp ett glas vin till dig själv. Du förtjänar det. Ta på ett förkläde och sätt igång. Hyvla tunna strimmor av rotfrukter för att göra ett chipstunt och knaprigt rotfruktstrassel att toppa oxfilén med (det imponerar, så det är värt det). Råkade du glömma plåten i ugnen? Ingen fara, gör en ny plåt. Rödbeta ger ett fint och färgglatt trassel om allt på den förra plåten råkade bli lite för brunt.

Gör potatis- och jordärtskocksmos som får flytta in i kylen till nästa dag. Gör även lakritspannacottor och koka dig en salt kolasås. Allt klarar sig fint i kylen. Förbered sockerlagen till drinkarna när du ändå är igång. Och gör morotssoppan. Du kommer att tacka dig själv dagen därpå.

När nyårsaftonsaftons frukost är avdukad kan du ta det ganska lugnt, eftersom du var så duktig och förberedde det mesta dagen innan. Gör kolapopcorn i lugn och ro, men göm dem tills de ska serveras. Smaka på ett, så förstår du varför.

Sätt på Happy New Year med ABBA och rulla ihop potatis- och jordärtskocksbakelserna. Förbered drinken, sockerfrosta glasen och känn feststämningen. Vispa ihop getostmoussen och rosta pinjenötterna.

Duka i god tid. Att komma hem till någon på middagsbjudning där ljusen är tända och bordet är dukat gör långt mycket mer för feststämningen och känslan av att vara välkommen, än vad det gör att maten är klar men inget annat är förberett. Byt om till något trevligt när du ändå är igång.

Samla trupperna och be alla uppföra sig (ifall det behövs) innan du öppnar dörren och tar emot era gäster.

Här är Helena Elms nyårsmeny

Helena Elm
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons