1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”På hotellrummet hittar man sällan något intressant.”

Välkomna säger vi till Ulrika, Alen, Annica och Tobias! Här är gänget som älskar att resa både långt och kort.

1. Hur går det till när du packar inför en resa?

2. Vad är det första du gör när du kommer in i ett hotellrum?

3. Vilken flygresa glömmer du aldrig?

4. Resor behöver inte alltid vara långa – ge oss utflyktstips i höstmörkret!

Ulrika S Lundberg.

Ulrika S Lundberg, reser två-tre månader varje år och planerar just nu en jorden-runt-resa.

1. Jag packar dagen innan. Tar med mej så lite som möjligt (men frågar du min man Johan så har jag ändå med mej för mycket, ha, ha.) Pass, biljetter och mitt kort, då klarar jag mej.

2. Kollar in badrum samt sängen.

3. Flyg från Kilimanjaro till Zanzibar. Det minsta plan jag flugit i (förutom när jag hoppade fallskärm). Vi var sex personer samt en massa kacklande hönor. Resenärer som skriker att de kommer dö och att planet kommer att krascha. Gråt och skrik och kackel i 30 minuter. Det var en galen resa. En annan resa var från Malaysia. Svininfluensan hade precis kommit. Jag var superdålig. Personal vid tullen tog stickprover. Var du sjuk fick du inte åka med. Jag kunde inte gå på grund av mina magsmärtor, så Johan fick bära mej. När vi närmade oss tullen, släppte han ner mej och sa: Det är nu det gäller. Le och sträck på dej. Vi kom med. När vi senare landade i Sverige blev jag inlagd på lasarettet en vecka.

4. Högsby kommun - ta med er korv o bröd och åk till Aboda Klint och grilla. Fantastisk natur. Passa även på att gå ett varv på slingan. Åk till Västervik och Gränsö slott. Underbart för kropp och själ. Njut!

Alen Matic.

Alen Matic, sportintresserad tvåbarnspappa som gillar aktiva resor och gärna åker skidor.

1. Jag föredrar att packa tätt inpå avfärd, börjar givetvis med det viktigaste som resehandlingar och plånbok. Ibland har det visat sig att man har för lite packning (kläder) och ibland tvärtom så jag kämpar med att hitta rätt balans där. Jag försöker ofta packa så att det finns utrymme för att kunna ta med sig saker hem som man inhandlat på resmålet. Min fru packar allt annat! Ha, ha skojar bara.

2. Packar upp så att väskorna är tomma och allt har fått en lämplig plats samtidigt som man gör en check att allt är med. Sedan vill jag kolla in badrummet, känna på sängen och kolla på utsikten. Efter det beger man sig ut för att se var restaurangerna finns och utforskar omgivningen för att se vad mer kul resmålet kan erbjuda.

3. Jag har varit ganska förskonad från dramatiska flygresor generellt men har en färsk i minnet. I måndags när vi skulle landa i Växjö, så precis innan landningsstället fick kontakt med landningsbanan, körde piloterna fullt blås på motorerna och vi lyfte upp i molnen igen. Efter tio minuter i luften försökte vi på nytt från andra hållet och landade. Orsaken var tydligen bara något litet tekniskt fel på flygplatsen, men efter lite sus bland resenärerna och förvånade ansiktsuttryck hos kabinpersonalen så blev man lite fundersam och halvnojig.

4. Ett ställe jag besökt flertal senaste åren gånger är vildmarksstugan i Skruv. Där kan man hyra en stuga som har en fridfull omgivning med sjö intill, skog, badtunna, mm. Perfekt ställe att hyra över helgen för att komma ifrån vardagsstressen. Som många andra så är man ju lite hemmablind när det kommer till att hitta fina utflyktsställen lokalt, men både runt om i Kalmar och på Öland finns gott om vacker natur under alla årstider.

Annica Johansson

Annica Johansson, har resor som sitt stora intresse och besöker gärna nya resmål.

1. Min packlista är ovärderlig för där står verkligen allt. Den sparar jag från gång till gång och på så vis glömmer jag inget. Någon vecka innan plockar jag fram det mesta, stryker kläderna och sen åker det ner i väskan dagen innan avresa. Det är smart att hälla över schampo, duschkräm med mera i småflaskor, det minimerar både vikt och utrymme.

2. Slänger mig på sängen, nu börjar semestern! Om det finns balkong måste jag kolla in utsikten.

3. Här fick jag fundera lite... jag har haft en väldig tur och har klarat mig bra från struliga resor. Men jag glömmer aldrig 1988, den resan blev väldigt lång, jag skulle flyga hem från Australien och på grund av ett tekniskt fel fick planet landa i Bahrain och jag hade ingen aning hur länge jag skulle få stanna där. Jag ringde min mamma och berättade var jag befann mig, det blev tyst en stund… hon undrade såklart vad jag gjorde där. På Malmö central stod min nuvarande man och väntade på att köra hem mig. Detta var innan mobiltelefonernas tid så jag kunde bara hoppas att han inte tröttnade och åkte hem. Tyvärr blev det ingen hemresa till Köpenhamn utan istället destination London med en hotellövernattning och dagen efter kunde jag äntligen få flyga hem. Så mycket kan hända längs vägen när man är på resande fot och det är bara att gilla läget.

4. Om man bara vill komma bort ett par dagar så kan jag rekommendera en 36-timmars kryssning till Polen, vid två tillfällen har jag varit där och tillbringade en heldag i Sopot och en i Gdansk. Man kan kombinera en teaterresa med en kryssning lördag-söndag, förra hösten åkte jag på en sådan resa. I paketet ingick buss till Stockholm därefter en show på Cirkus och sedan kryssning till Åland. Varför inte ta tåget till Köpenhamn över dagen och bara strosa runt. Bli turist i din egen stad! Gå en guidad visning på slottet eller se en utställning.

Tobias Cederlund.

Tobias Cederlund, älskar att resa med sin fru eftersom hon är lite mer våghalsig och äventyrlig.

1. Jag packar inte eftersom jag är en slarver med ett närminne som lämnar mycket att önska och har en fru som är strukturen själv. Hon gör listor och planerar hur innehållet ska distribueras. Väldigt vetenskapligt och med lyckat resultat... förutom den gången då vi fick kasta kuddar, en gammal jacka och halva hennes sminkväska vid incheckningen i Pisa. Hon hade glömt bort att hon hade shoppat med sig halva vårkollektionen från italienska modeskaparna. Själv var jag nöjd att mina kameratillbehör och tekniska prylar slapp hamna i papperskorgen. Det är nämligen min uppgift vid packningen att se till att alla tekniska prylar följer med i väskorna.

2. Lämnar väskorna och går ut genom dörren igen. På hotellrummet hittar man sällan något intressant. Man är på en ny plats, med ny miljö och nya människor och kultur. Det ska upplevas och därför lämnar jag gärna hotellet så snart jag bara kan.

3. När jag var 11 år gammal reste familjen till Madeira. Då inflygningen skulle påbörjas kommunicerar kabinpersonalen ut att det eventuellt kan bli problem med landningen. Det är storm och inget plan har fått tillstånd att landa på tre dagar. Vi skulle vara det första! Till saken hör att Madeira räknas till en av världens topp 5 svåraste flygplatser. Jag kan nog lämna denna historia med att säga att alla i hela planet stod upp och applåderade och hälften gjorde så med tårar i ögonen. Jag vet än idag inte om det var glädjetårar eller om det var från skräcken efter tre misslyckade inflygningarna och bränslebristen som följde.

4. Packa en fikakorg och varma kläder och sätt er i bilen och kör planlöst utan något mål. Leta upp någon märklig grusväg som ser spännande ut och glid in. Första grusvägen kan vara ett misslyckande. Men vad gör det? Jag lovar att rätt vad det är så kommer ni hitta ett smultronställe där man bara kan vara och låta tiden stå still en stund.

Läs mer

Begravningar

Jan Olov ”Job” Blomkvist

I Gärdslösa kyrka har begravningsgudstjänst hållits för Jan Olov ”Job” Blomkvist, Gärdslösa.

Begravningar

Sture Mörtlund

I Skogsvilan, Nybro, har begravningsakt hållits för Sture Mörtlund.

Begravningar

Aina Johansson

I Stenåsa kyrka har begravningsgudstjänst hållits för Aina Johansson, Kalmar.

Oskarshamn

SD vill införa språkkrav i äldreomsorgen

Lägger fram förslag i motion till fullmäktige.

Oskarshamn

Oskarshamns sevärdheter från andra världskriget

Finns med i boken 200 svenska sevärdheter från andra världskriget

Tvingas välja bort annan mat

Bregottsatsning äter upp skolans matbudget

En halv miljon kronor skulle kunna sparas om Bregott valdes bort.