Feature

Nattjästa frukostfrallor med durum och vallmofrön

Feature Artikeln publicerades
Morgonen blir extra god med smidiga nattjästa frukostfrallor.
Foto: Olof Elm
Morgonen blir extra god med smidiga nattjästa frukostfrallor.

Cirka 6 stycken. Tillagningstid: 15 minuter plus jästid.

Sällan är man så nöjd med sig själv som när man satt en deg kvällen innan och bara behöver baka ut den morgonen därpå.

Ingredienser:

3 ärtstora bitar jäst

3 dl kallt vatten

1 dl durumvetemjöl

4 dl vetemjöl special

1,5 tsk salt

1 msk honung

Vallmofrön till garnering

Gör så här:

1) På kvällen - mät upp 3 bitar jäst som motsvarar ungefär 3 ärtor i storlek i en bunke, och rör ut med vatten. Rör ner de båda mjölsorterna, salt och honung, och blanda samman till en deg. Den behöver inte bli smidig, utan kan vara kladdig. Sätt plastfolie över bunken och låt stå framme i rumstemperatur över natten.

2) Morgonen därpå – stjälp upp degen på mjölat bakbord och dra ut den till en avlång rektangel. Vik den en gång på mitten så att du får en avlång rulle, och skär rullen i 6 st bitar.

3) Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper och strö över vallmofrön. (Alternativt andra sorters frön eller enbart lite mjöl.)

4) Sätt ugnen på 225C. Låt frallorna jäsa på plåten medan ugnen blir varm, och grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 min tills de har fått fin färg.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.