Annons

Morotsplättar med dill och syrad citronkräm

Har du gott om morötter är det här ett kanongott tips. Lite vardagsfestligt och dessutom glutenfritt. Överblivna plättar blir perfekt till lunchlådan.
Recept • Publicerad 19 januari 2023
Morotsplättar med dill och ingefära är ett smart sätt att ta vara på morötter som ofta går att köpa billigt i stora mängden så här års. Serveras med en pigg citronkräm.
Morotsplättar med dill och ingefära är ett smart sätt att ta vara på morötter som ofta går att köpa billigt i stora mängden så här års. Serveras med en pigg citronkräm.Foto: Janerik Henriksson/TT

Ingredienser

4 portioner, 40 minuter

1 kg morötter

3–5 cm färsk ingefära

5 ägg

1 knippa dill, finskuren

färskriven muskot

1 dl kikärtsmjöl

1 tsk paprikapulver eller chilipulver

salt

nymalen svartpeppar

oliv- eller rapsolja

2 dl smetana (alternativt crème fraiche)

1 citron

Gör så här:

1. Skala och riv morötter och ingefära grovt. Rör ihop ägg, morötter, ingefära, dill, muskot och kikärtsmjöl samt paprikapulver i en bunke. Salta ordentligt och peppra.

2. Hetta upp en skvätt olja i en plättlagg eller stekpanna på medelvärme. Pytsa i en klick smet och grädda tills ytan får fin färg på båda sidor, cirka 3 minuter per sida. Låt rinna av på hushållspapper och håll varma på låg värme i ugnen.

Annons

3. Upprepa med resten av smeten.

4. Rör ihop smetana, rivet citronskal och lite citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Servera morotsplättarna med citronkrämen och lite grönt, till exempel rucola eller machésallad.

Fakta

Att dricka till

Kellerbier Nya Carnegiebryggeriet (1220), 21:20 kronor.

Alkoholfritt: Pistonhead Flat Tire Non Alcoholic (1953), 10:90 kronor.

Fler recept:

Mia Gahne/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons