Morotsplättar med dill och syrad citronkräm
Ingredienser
4 portioner, 40 minuter
1 kg morötter
3–5 cm färsk ingefära
5 ägg
1 knippa dill, finskuren
färskriven muskot
1 dl kikärtsmjöl
1 tsk paprikapulver eller chilipulver
salt
nymalen svartpeppar
oliv- eller rapsolja
2 dl smetana (alternativt crème fraiche)
1 citron
Gör så här:
1. Skala och riv morötter och ingefära grovt. Rör ihop ägg, morötter, ingefära, dill, muskot och kikärtsmjöl samt paprikapulver i en bunke. Salta ordentligt och peppra.
2. Hetta upp en skvätt olja i en plättlagg eller stekpanna på medelvärme. Pytsa i en klick smet och grädda tills ytan får fin färg på båda sidor, cirka 3 minuter per sida. Låt rinna av på hushållspapper och håll varma på låg värme i ugnen.
3. Upprepa med resten av smeten.
4. Rör ihop smetana, rivet citronskal och lite citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Servera morotsplättarna med citronkrämen och lite grönt, till exempel rucola eller machésallad.
Att dricka till
Kellerbier Nya Carnegiebryggeriet (1220), 21:20 kronor.
Alkoholfritt: Pistonhead Flat Tire Non Alcoholic (1953), 10:90 kronor.