Annons

Krämig sellerigratäng med chorizosmul

Det här en riktig dröm för alla som älskar krämiga gratänger. Med kryddigt chorizosmul blir det en hel måltid i sig.
Recept • Publicerad 19 januari 2023
Ljuvligt krämig gratäng med rotselleri, potatis och piffigt chorizosmul på toppen.
Ljuvligt krämig gratäng med rotselleri, potatis och piffigt chorizosmul på toppen.Foto: Janerik Henriksson/TT

Ingredienser

500 g rotselleri

500 g fast potatis

1 gul lök, skalad

4 klyftor vitlök, skalade

50 g smör

5 dl grädde

3 dl mjölk

1 msk hackad rosmarin

lite färskriven muskot

1 tsk paprikapulver, gärna rökt

1/2 citron

1 tsk grönpeppar

1 tsk rosépeppar

nymalen svartpeppar

salt

1 chorizokorv

Gör så här:

1. Skala selleri, potatis, lök och vitlök. Skiva tunt.

2. Mjukfräs löken i smöret i en rymlig kastrull eller stor stekpanna och tillsätt vitlöken mot slutet. Slå på grädde och mjölk och låt koka upp. Lägg i selleri och potatis, rosmarin, muskot, paprikapulver, rivet citronskal och lite saft. Låt koka i cirka 5 minuter eller tills rotfrukterna börjar mjukna. Smula ner grönpeppar och rosépeppar. Smaka av med svartpeppar från kvarn och salt.

Annons

3. Dela korven på längden, dra av skinnet och bryt innanmätet i bitar.

4. Häll över gratängen i en smord form och strö över chorizobitarna.

5. Grädda i ugnen i cirka 25–30 minuter eller tills allt mjuknat och fått fin yta.

Fakta

Att dricka till

Kellerbier Nya Carnegiebryggeriet (1220), 21:20 kronor.

Alkoholfritt: Pistonhead Flat Tire Non Alcoholic (1953), 10:90 kronor.

Fler recept:

Mia Gahne/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons