Krämig sellerigratäng med chorizosmul
Ingredienser
500 g rotselleri
500 g fast potatis
1 gul lök, skalad
4 klyftor vitlök, skalade
50 g smör
5 dl grädde
3 dl mjölk
1 msk hackad rosmarin
lite färskriven muskot
1 tsk paprikapulver, gärna rökt
1/2 citron
1 tsk grönpeppar
1 tsk rosépeppar
nymalen svartpeppar
salt
1 chorizokorv
Gör så här:
1. Skala selleri, potatis, lök och vitlök. Skiva tunt.
2. Mjukfräs löken i smöret i en rymlig kastrull eller stor stekpanna och tillsätt vitlöken mot slutet. Slå på grädde och mjölk och låt koka upp. Lägg i selleri och potatis, rosmarin, muskot, paprikapulver, rivet citronskal och lite saft. Låt koka i cirka 5 minuter eller tills rotfrukterna börjar mjukna. Smula ner grönpeppar och rosépeppar. Smaka av med svartpeppar från kvarn och salt.
3. Dela korven på längden, dra av skinnet och bryt innanmätet i bitar.
4. Häll över gratängen i en smord form och strö över chorizobitarna.
5. Grädda i ugnen i cirka 25–30 minuter eller tills allt mjuknat och fått fin yta.
Att dricka till
Kellerbier Nya Carnegiebryggeriet (1220), 21:20 kronor.
Alkoholfritt: Pistonhead Flat Tire Non Alcoholic (1953), 10:90 kronor.