Julmat i miniformat – gör tapas med julsmak
Det är lika bra att inse att julen inte blir sig lik i år. Och förmodligen heller inte julbordet. Det är ju liksom ingen idé att bulla upp, lägga in och sockersalta om vi inte har några gäster som kan komma och hjälpa till att kalasa på godsakerna.
Mitt förslag är därför att satsa på julbord i miniformat. Med små tapasinspirerade rätter kan du ändå servera dina favoriter – om än i nedskalad version. Man kan till och med ordna en liten tapasbjudning utomhus om man absolut vill tillbringa en stund med äldre släkt och vänner.
Samling småträtter
Spanska tapas och jul kanske inte har den mest naturliga kopplingen i världen. Men tapas, eller ”pinchos” som de kallas i norra Spanien, är helt enkelt bara en samling smårätter. På spanska barer serveras i genomsnitt 8–12 olika varianter. Somliga är specialiserade på en enda tapasrätt och många går från bar till bar för att festa på sin favorit.
Enligt en av myterna kring tapas sägs det att traditionen uppstod då man började servera små bitar stark ost gratis till vinet för att dölja vinets dåliga kvalité.
En annan myt säger att kung Alfonso XIII beställde ett glas vin i den blåsiga staden Cádiz, kyparen täckte då glaset med en skiva skinka för att förhindra att kungen fick sand i vinet. Tapas betyder nämligen just ”lock”.
Upp och ned
Oavsett om myterna är sanna eller inte så gör sig smårättsupplägget finemang även på våra breddgrader, och varför inte just under den här märkliga julen? Det är väl nu eller aldrig det är läge att inrätta nya traditioner och vända upp och ned på det gamla beprövade julkonceptet. Vad tycker vi EGENTLIGEN bäst om att äta på julen? Vi kanske faktiskt inte behöver bjuda på sjutton olika sillsorter och åtta typer av korv år efter år.
Låt i stället varje familjemedlem önska sig en egen tapasvariant av julfavoriten. Kanske kan ni rentav fixa dem tillsammans? Ett givande julpyssel för alla åldrar.
Här tipsar jag om några av mina egna favorittapas så här års. Testa dem själv eller se dem som ren inspiration. Mumsa på något smått i jul. För en liten jul är också en jul.
Mia Gahne/T
Silltapas
Till 8 portioner, 15 minuter
Perfekt liten munsbit som går att variera utefter familjens favoritsill. Arrangera efter fantasi – tandpetare, cocktailpinnar, grillspett eller gafflar kan komma väl till pass.
1 pkt hela matjessillfiléer, alt. bitar av annan sill
16 små kokta potatisar
2 dl crème fraiche
1/2 rödlök, skuren i ”båtar”
plockad dill och/eller finskuren gräslök
nymalen svartpeppar
Låt sillen rinna av och skär i fina bitar, om den inte redan är uppskuren.
Skär av en liten skiva både nedtill och upptill på potatisarna så att det bildas en ”botten” och ett ”tak”. Lägg på en klick crème fraiche.
Trä upp en sillbit och en lökbit på till exempel en tandpetare, cocktailpinne eller gaffel och stick ned i potatisen. Toppa med en dillkvist och/eller finskuren gräslök och peppra generöst.
Lägg upp på fint fat eller bricka.
Rostad brysselkål med parmaskinka
Till 8 portioner, 30 minuter
Brysselkål hör julen till och är enligt mig världens mest underskattade grönsak. Rostad brysselkål är kanongott, och de här små munsbitarna lär göra succé bland de redan frälsta och förhoppningsvis vinna över en och annan skeptiker.
200 g brysselkål
olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar
cirka 1 dl färskriven parmesan + extra
1 citron, skalet
100 g parmaskinka eller liknande
tandpetare
Sätt ugnen på 225 grader.
Ansa och dela brysselkålen på mitten och fördela dem i ett jämnt lager i en ugnsform. Ringla över olja, salt, peppar och blanda ordentligt. Riv sedan över parmesan och citronskal.
Rosta i ugnen i cirka 15–20 minuter eller tills kålen fått fin färg och nästan mjuknat helt. Riv över lite extra parmesan.
Placera en bit skinka på hälften av brysselkålen och toppa med den andra hälften. Stick in en tandpetare i varje och lägg upp på fint fat.
Laxkanapéer med getostkräm och krasse
Till 8 portioner, 15 minuter
Enkla men ruggigt god variant på julens lax. Rimmad eller gravad lax funkar också.
100 g kallrökt lax
150 g mjuk getost, t ex Chavroux
1 dl crème fraiche
citron
1 msk riven pepparrot
rågbröd eller pumpernickel
1 ask krasse
1 liten knippa dill
nymalen svartpeppar
Dela laxskivorna försiktigt på längden.
Mixa eller rör ihop getosten med crème fraiche, skal och saft från halva citronen samt pepparrot. Smaka av.
Spritsa eller bred på getostkrämen på brödet. Rulla ihop laxskivorna lite löst och placera dem på höjden ovanpå ostkrämen. Klipp över krasse och lite dill. Riv över skalet från andra halvan av citronen och pressa över saften. Peppra ordentligt.
Lägg upp på fint fat, alternativt skärbräda eller bricka.
Att dricka till
Oppigårds Winter Ale (11320), 27:90 kronor.
Alkoholfritt: Nygårda Julmust Lagrad på Portvinsfat (19014), 33 kronor.