Annons

Julmat i miniformat – gör tapas med julsmak

I år firar vi jul i liten skala. Då passar det perfekt med jultapas. Små godbitar är ett finfint alternativ när det inte blir ett stort släktkalas.
Mat • Publicerad 18 december 2020
Satsa smått i jul – jultapas passar alla former av kalas.
Satsa smått i jul – jultapas passar alla former av kalas.Foto: Janerik Henriksson/TT

Det är lika bra att inse att julen inte blir sig lik i år. Och förmodligen heller inte julbordet. Det är ju liksom ingen idé att bulla upp, lägga in och sockersalta om vi inte har några gäster som kan komma och hjälpa till att kalasa på godsakerna.

Mitt förslag är därför att satsa på julbord i miniformat. Med små tapasinspirerade rätter kan du ändå servera dina favoriter – om än i nedskalad version. Man kan till och med ordna en liten tapasbjudning utomhus om man absolut vill tillbringa en stund med äldre släkt och vänner.

Samling småträtter

Annons

Spanska tapas och jul kanske inte har den mest naturliga kopplingen i världen. Men tapas, eller ”pinchos” som de kallas i norra Spanien, är helt enkelt bara en samling smårätter. På spanska barer serveras i genomsnitt 8–12 olika varianter. Somliga är specialiserade på en enda tapasrätt och många går från bar till bar för att festa på sin favorit.

Enligt en av myterna kring tapas sägs det att traditionen uppstod då man började servera små bitar stark ost gratis till vinet för att dölja vinets dåliga kvalité.

En annan myt säger att kung Alfonso XIII beställde ett glas vin i den blåsiga staden Cádiz, kyparen täckte då glaset med en skiva skinka för att förhindra att kungen fick sand i vinet. Tapas betyder nämligen just ”lock”.

Upp och ned

Oavsett om myterna är sanna eller inte så gör sig smårättsupplägget finemang även på våra breddgrader, och varför inte just under den här märkliga julen? Det är väl nu eller aldrig det är läge att inrätta nya traditioner och vända upp och ned på det gamla beprövade julkonceptet. Vad tycker vi EGENTLIGEN bäst om att äta på julen? Vi kanske faktiskt inte behöver bjuda på sjutton olika sillsorter och åtta typer av korv år efter år.

Låt i stället varje familjemedlem önska sig en egen tapasvariant av julfavoriten. Kanske kan ni rentav fixa dem tillsammans? Ett givande julpyssel för alla åldrar.

Här tipsar jag om några av mina egna favorittapas så här års. Testa dem själv eller se dem som ren inspiration. Mumsa på något smått i jul. För en liten jul är också en jul.

Mia Gahne/T

Varför inte servera favoritsillen i tapasform? Här med crème fraiche, rödlök och gräslök.
Varför inte servera favoritsillen i tapasform? Här med crème fraiche, rödlök och gräslök.Foto: Janerik Henriksson/TT
Recept

Silltapas

Till 8 portioner, 15 minuter

Perfekt liten munsbit som går att variera utefter familjens favoritsill. Arrangera efter fantasi – tandpetare, cocktailpinnar, grillspett eller gafflar kan komma väl till pass.

1 pkt hela matjessillfiléer, alt. bitar av annan sill

16 små kokta potatisar

2 dl crème fraiche

1/2 rödlök, skuren i ”båtar”

plockad dill och/eller finskuren gräslök

nymalen svartpeppar

Låt sillen rinna av och skär i fina bitar, om den inte redan är uppskuren.

Skär av en liten skiva både nedtill och upptill på potatisarna så att det bildas en ”botten” och ett ”tak”. Lägg på en klick crème fraiche.

Trä upp en sillbit och en lökbit på till exempel en tandpetare, cocktailpinne eller gaffel och stick ned i potatisen. Toppa med en dillkvist och/eller finskuren gräslök och peppra generöst.

Lägg upp på fint fat eller bricka.

Rostad brysselkål med parmaskinka – en succé på tapastallriken.
Rostad brysselkål med parmaskinka – en succé på tapastallriken.Foto: Janerik Henriksson/TT
Recept

Rostad brysselkål med parmaskinka

Till 8 portioner, 30 minuter

Brysselkål hör julen till och är enligt mig världens mest underskattade grönsak. Rostad brysselkål är kanongott, och de här små munsbitarna lär göra succé bland de redan frälsta och förhoppningsvis vinna över en och annan skeptiker.

200 g brysselkål

olivolja

flingsalt

nymalen svartpeppar

cirka 1 dl färskriven parmesan + extra

1 citron, skalet

100 g parmaskinka eller liknande

tandpetare

Sätt ugnen på 225 grader.

Ansa och dela brysselkålen på mitten och fördela dem i ett jämnt lager i en ugnsform. Ringla över olja, salt, peppar och blanda ordentligt. Riv sedan över parmesan och citronskal.

Rosta i ugnen i cirka 15–20 minuter eller tills kålen fått fin färg och nästan mjuknat helt. Riv över lite extra parmesan.

Placera en bit skinka på hälften av brysselkålen och toppa med den andra hälften. Stick in en tandpetare i varje och lägg upp på fint fat.

Kanapéer går alltid hem på buffébordet och lax vill många ha i jul. Här får man allt på en gång.
Kanapéer går alltid hem på buffébordet och lax vill många ha i jul. Här får man allt på en gång.Foto: Janerik Henriksson/TT
Recept

Laxkanapéer med getostkräm och krasse

Till 8 portioner, 15 minuter

Enkla men ruggigt god variant på julens lax. Rimmad eller gravad lax funkar också.

100 g kallrökt lax

150 g mjuk getost, t ex Chavroux

1 dl crème fraiche

citron

1 msk riven pepparrot

rågbröd eller pumpernickel

1 ask krasse

1 liten knippa dill

nymalen svartpeppar

Dela laxskivorna försiktigt på längden.

Mixa eller rör ihop getosten med crème fraiche, skal och saft från halva citronen samt pepparrot. Smaka av.

Spritsa eller bred på getostkrämen på brödet. Rulla ihop laxskivorna lite löst och placera dem på höjden ovanpå ostkrämen. Klipp över krasse och lite dill. Riv över skalet från andra halvan av citronen och pressa över saften. Peppra ordentligt.

Lägg upp på fint fat, alternativt skärbräda eller bricka.

Fakta

Att dricka till

Oppigårds Winter Ale (11320), 27:90 kronor.

Alkoholfritt: Nygårda Julmust Lagrad på Portvinsfat (19014), 33 kronor.

Mer gott till julen – stort test av julöl och glögg:

Mia Gahne/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons