Feature

”Jag lärde mig nog det mesta om städning när jag klättrade i berg”

Feature Artikeln publicerades

En del gillar att städa – andra ogillar det. Hem & trädgårdspanelen har olika knep för att få rent och snyggt hemma.

1. Hur ser din bostadskarriär ut?

2. Hur bra är du på att städa och vilket är ditt bästa städtips?

3. Vems hem/trädgård är du nyfiken på och varför?

4. Vad lyssnar du på hemma hos dig?

Malin Södergren.
Foto: Daniel Svensson
Malin Södergren.

Malin Södergren, har stort intresse för inredning och drömmer om gröna fingrar.

1. Bostadskarriär har jag flyttat lite för ofta för att ha lyckats med men istället har jag blivit väldigt duktig på att rensa och ha ordning i förråd, skåp och lådor. Jag är dessutom väldigt snabb på att packa flyttlådor också, perfekt tills det är dags nästa gång.

2. Jag är inte alls bra på att städa så vi har valt att ha städhjälp varannan vecka. Däremellan så ser jag till att hålla ordning överallt, småsaker och kläder överallt är det värsta jag vet. Tända ljus är alltid ett bra sätt att flytta fokus från ett dammigt hörn till ett fint dukat bord!

3. Jag är inte så nyfiken av mig. Med Instagram och allt man får se från människors hem och trädgårdar där så är det behovet helt tillfredsställt.

4. Jag lyssnar på poddar varvat med 80-talsmusik på Spotify hemma hos mig.

Ritwa Arnesson.
Ritwa Arnesson.

Ritwa Arnesson, gillar att påta i trädgårdslandet, skapa kreativa lösningar och renovera.

1. Efter 35 år i samma hus och inga planer på flyttning så får den väl anses obefintlig. En viss långsiktig hållbar tanke bakom alla stora renoveringar som gjorts under åren har vi väl haft. Men det viktigaste för oss är ändå att vi själva trivs och känner oss hemma med boendet samt gör inspirerande förändringar utifrån egna behov.

2. Jag gillar att ha det städat och donar gärna lite varje dag. Något bra städtips har jag inte men vill man förenkla det för sig så slopa en del av mattorna, som exempelvis under matborden och i sovrummen. Städningen går så mycket snabbare och har man till exempel snygga trägolv så bör de få synas. För hus med fler våningar så är det smidigt och ha en dammsugare i varje våning.

3. Ellen Keys Strand som är så vackert både inredningsmässigt och i trädgården. Stannade till vid huset en gång för flera år sedan men tyvärr var det stängt för allmänheten då. Hon var sin tids stora inspirationskälla, kvinnosakskämpe och visionär som tidigt debatterade om kvinnors rättigheter och rösträtt, yttrande- och tryckfrihet samt en pionjär för modernare barnuppfostran. Dessutom hade hon ett stort intresse för heminredning och trädgård. En mycket intressant kvinna som jag gärna studerar närmare så det får nog bli en tripp till Omberg i sommar.

4. Beror lite på sinnesstämning och årstid. Det kan vara poddar, SR-arkivet eller P3. Jag är allätare i musik och Spotify surrar i bakgrunden nästintill varje dag där jag gjort listor för olika ändamål såsom fönsterputspepp, dammsugarös, pergolamys, pysselpop, nostalgitripp mm. Och inte minst (som Friskis ledare), alltid på jakt efter musik till träningspassen.

Daniel Serlander.
Daniel Serlander.

Daniel Serlander, trivs bäst utomhus och vill göra det mesta i samklang med naturen.

1. Under den första halvan av livet så tyckte jag att den jobbmässiga karriären gick före bostaden och då bodde jag därefter. Fina lägenheter centralt i stan med nära till allt. På senare år har jag vänt på den prioriteringen och det känns väldigt bra. Så nu bor jag på vischan med nära till det som jag tycker är viktigast.

2. Jag lärde mig nog det mesta om städning när jag klättrade i berg. Då var det viktigt att inte ha fler saker än du med lätthet orkade bära och du var tvungen att veta var alla saker var när du behövde dom snabbt. Jag tycker det är en bra princip för de flesta prylarna i mitt liv (även om jag inte alltid orkar leva upp till det).

3. Jag tycker nog alltid det är mer spännande att gå på trädgårdssyn än husesyn när jag besöker någon. Så kanske alla?!

4. Jag tycker oftast om att ha det tyst när jag är hemma eftersom det är så mycket ljud runt mig om dagarna. Men de senaste månaderna har jag (några år efter alla andra) upptäckt ljudböcker av olika slag och det har blivit min nya underhållning. Avslappnande och stundtals berikande.

Jonas Hagström.
Jonas Hagström.

Jonas Hagström, värnar om det gamla i hus och älskar att renovera.

1. Resan fram till idag har varit väldigt lugn och försiktig, att ha en plats att utgå ifrån i livet gör att jag vågat låta mitt vardags liva prova på mycket annat istället. Min fru och jag träffades och började vårt liv ihop i en lägenhet i centrala Kalmar. När familjelivet började bli intressant hittade vi huset som vi idag utgår ifrån. Med facit i hand är jag glad att vi valt denna vägen, vi i familjen är alla väldigt trygga och älskar att träffas ”hemma” och dela våra erfarenheter och fundera ihop om framtida utmaningar.

2. Detta är en väldigt speciell fråga för mig att besvara… Jag har väl så att säga tagit på mig ansvaret att vi skall städa och hålla rent. Men jag är väl ärligt rätt dålig på att styra upp det. Som tur är älskar vi våra vänner och vill väldigt gärna att de kommer hem till oss och då blir det roligare att skapa lite ordning och reda innan de kommer. Så ju oftare vi får besök ju oftare blir det städat. Nja riktigt så illa är det faktiskt inte, men som sagt mitt tips blir faktiskt att se till att ni har gäster lite oftare.

3. Jag älskar mer och mer trädgårdar som försöker skapa en härlig miljö att vara i och inte minst, den vill spegla vår natur. Fontäner och stålställningar slipper jag gärna, mer vad växtligheten själv kan skapa. Har egentligen ingen direkt favorit utan vill hellre inspireras mer av att följa program på TV och tillsammans med min fru vandra runt och se hur andra har skapat sina trädgårdar. På så sett hitta idéer och finna våra egna lösningar.

4. Vi lyssnar på väldigt blandad musik, blir en hel del radio med musik som väljer de mer moderna valen. Dock när jag är själv väljer jag ofta själv musik som speglar mitt humör just nu. Skönt att skapa en stämning man känner man är i just nu. Sedan har vi ibland förmånen att våra barn kommer hem och bor hos oss och då blir det ett bredare urval direkt. Kan till och med bjudas på egenproducerad musik och i vissa alla fall musik från våra egna instrument.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.