Feature

Hästskötaren Matilda kan vinna 100 000 kronor

Bredavik Artikeln publicerades
Matilda Persson var den första kusken i rullstol att köra ett travlopp – nu är hon en av finalisterna i ATG Drömfond och kan vinna 100 000 kronor till hjälpmedel för att göra vardagen i stallet enklare.
Foto: Mats Holmertz
Matilda Persson var den första kusken i rullstol att köra ett travlopp – nu är hon en av finalisterna i ATG Drömfond och kan vinna 100 000 kronor till hjälpmedel för att göra vardagen i stallet enklare.

Matilda Persson, hästskötare hos stjärnkusken Fredrik Persson, är en av tre finalister i ATG Drömfond och kan därmed vinna 100 000 kronor. Vinner hon kommer pengarna att användas till utrustning för att göra vardagen i stallet enklare.

Bonus Weekend berättade i vintras om 22-åriga Matilda Persson som arbetar som hästskötare i Fredrik Perssons stall. Matilda sitter i rullstol sedan hon som elvaåring drabbades av den ovanliga nervsjukdomen CRPS, Complex Regional Pain Syndrome, som gjorde att hennes ena ben drogs upp mot bröstet och magen. För drygt ett år sedan amputerade hon benet och trodde att drömjobbet som hästskötare skulle stanna vid just en dröm, men när Fredrik Persson sökte personal till sitt stall sökte Matilda och fick jobbet.

– Jag har alltid velat jobba med hästar och det är verkligen ett jätteroligt jobb. Det är högt tempo, mycket att göra och hålla koll på. När det var mycket snö ett tag fick jag ta hjälp av de andra och då känns det jobbigt, men annars funkar det bra, sa Matilda när vi träffades i vintras.

Här hittar ni Bonus Weekends tidigare stora intervju med Bonus Weekend:

Nu är 22-åringen från Njutånger en av tre finalister i ATG Drömfond där vinnaren får 100 000 kronor för att utveckla sin verksamhet inom trav eller galopp. Juryn, som består av bland annat travkusken Erik Adielsson och hockeyprofilen Peter Forsberg, har valt ut finalisterna som förutom Matilda Persson är Sundbyholms Travskola och Åbys travskola. Nu är det upp till svenska folket att rösta på vem av finalisterna som ska få 100 000 kronor.

– Det är jättekul att vara en av finalisterna! Det är mycket pengar oavsett om man vinner eller kommer tvåa eller trea.

Vad skulle pengarna betyda för dig?

– Pengarna betyder mycket för att underlätta vardagen för mig. I min motivering skrev jag att pengarna ska användas till hjälpmedel för att underlätta arbetet i stallet. Det jag framförallt sökte för var för en bättre vagn som jag sitter stadigare i och till en eldriven rullstol som jag lättare tar mig fram i hagar och i sämre terräng med, för nu kör jag fast i leran.

Röstningen pågår fram till 14 april på Dromfond.se. Tvåan och trean går inte lottlösa utan får 25 000 kronor var.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.