Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Har jag feber håller jag mig borta från träningen”

Nytt år och nya mål. Just nu är det många som söker sig till olika träningsanläggningar. Hälsapanelen håller i gång året runt, men inte om förkylningen slår till.

1. Vad ser du fram emot 2020?

2. Hur tänker du när du väljer träningskläder?

3. Vilken idrottsprofil beundrar du och varför?

4. Hur gör du med träningen när du känner dig förkyld?

Andreas Högström.
Andreas Högström.

Andreas Högström, brinner för hinderbanor och har en förkärlek till fysiska utmaningar.

1. Jag ser självklart fram emot våren och första tävlingen som är bokad. Sen ser jag även fram emot lopp som vi genomför hela familjen. I år kommer det nog bli satsning på lite fler familjelopp för vår del. Det är otroligt givande att springa tillsammans och uppleva loppen tillsammans med barnen. Framförallt nu när de börjar bli större och vågar sig på större utmaningar.

2. Jag tränar ofta i shorts och linne. Dels för att jag blir rätt varm när jag tränar, men kanske framförallt för att jag kan genomföra alla rörelser utan att kläderna är i vägen. Det finns ju en uppsjö av träningskläder, av olika funktionsmaterial. Vissa behöver det allra senaste kollektionen för att träningen ska bli av, för andra räcker det med en sliten t-shirt. Min uppfattning är att man ska träna i det man känner sig bekväm med. Då blir träningen av och det är ju faktiskt det som räknas.

3. Jag kan nog inte välja någon specifik person som jag beundrar. Jag är otroligt imponerad av alla utövare på elitnivå. Det krävs en hel del uppoffring och slit för att vara på deras nivåer. Framförallt personer som håller sig i toppen av sina idrotter under längre perioder. Det är imponerande då det både handlar om talang, lyhördhet mot kroppen och hårt arbete. Svår kombination att pressa sig till det yttersta och ändå få kroppen att hålla under lång tid.

4. Definitionen av förkyld är ju lite luddig. Men om jag har feber så håller jag mig borta från träningen så kroppen får fokusera på att läka. Är jag lite snuvig så kör jag på, kör på filosofin att ”antingen bryter det ut på riktigt eller så försvinner det”. Oftast känner man sin kropp bäst och vet vad den klarar av. Halsont och feber har jag fått lära mig är tecken på att man inte bör ta ut sig. Tränar man på motionsnivå så har man garanterat utrymme att ge sig själv ett par dagars vila om man är hängig.

Evelina Svensson.
Evelina Svensson.
Foto: Mats Holmertz

Evelina Svensson, yogainstruktör som gillar att vandra på Öland, dansa och stå på huvudet.

1. Jag ser fram emot ett år fyllt med yoga och nya spännande möten. Namayoga kommer att ha en mängd olika workshops under våren, där Björn, min man, och jag har bjudit in människor som har inspirerat oss. Det är med ödmjuk förundran vi kommer kunna erbjuda Kalmarbor fördjupningsmöjligheter inom yoga, meditation, filosofi, mat, musik och konsten att älska sig själv. Jag ser dessutom fram emot att umgås med min familj och mina vänner, bastubad, naturupplevelser, åka till Ängsbacka på yogafestival, att få stoppa ner fötterna i varm sand, titta på solnedgångar och att andas.

2. De måste först och främst vara sköna. Jag väljer kvalité före kvantitet, och på senare år har jag blivit mer medveten om att välja kläder och material som är hållbara för vår jord. Bambu, hampa och ekologisk bomull är favoritmaterial.

3. Ulrica Norberg är en stor inspirationskälla för mig. Hon lever yoga i balans med västerländskt vardagsliv. Hon är en av mina lärare inom ISHTA-yoga och hon utmanar mig ständigt intellektuellt, emotionellt och fysiskt.

4. Jag väljer att ta det lite lugnare och komma ut i friska luften. Frisk luft, nässköljning och honung kan kurera det mesta vad det gäller förkylningar. Jag anpassar träningen efter kroppens behov.

Erika Lindeblad.
Erika Lindeblad.

Erika Lindeblad, löpcoach som gillar att vara i rörelse. Har tävlat i friidrott, föredrar långa distanser numera.

1. Jag är en sommar-människa och älskar verkligen den tiden på året, så just nu ser jag fram emot våren och sommaren väldigt mycket. Jag ser också fram emot tävlingarna som kommer framöver. Dels tävlingar som jag ska göra själv som bland annat SM Stockholm Marathon som går i maj, men också att få stötta och heja på min pojkvän som har ett spännande triatlhon-år framför sig. 2020 har börjat väldigt bra och jag ser framemot att vad detta året har att bjuda på!

2. Bekvämt och snyggt! Jag gillar att kombinera färger och detaljer på träningskläder och skor. Äger mer träningskläder än vanliga kläder och definitivt fler löparskor än vanliga skor, ha, ha. Så här års får kläderna gärna ha mycket reflexdetaljer och har dom inte det åker reflexvästen på, inte alltid snyggt men.. - syns man, finns man!

3. Jag beundrar och inspireras av idrottsprofiler som är ödmjuka och har båda fötterna på jorden. Det är inspirerande att se människor jobba hårt för det dom vill uppnå, ha självförtroende utan att ha en tråkig attityd. Jag beundrar idrottsprofiler som Charlotta Fougberg, Therése Johaug, Stina Nilsson, Sarah Sjöström, Anna Haag, Ida Nilsson. Jag beundrar inte bara stor idrottsprofiler jag har vänner och människor i min närhet som jag beundrar och inspireras av dagligen. Bland annat min lillasyster Elin som kämpar för att bli fri från skador och vägrar ge upp. En av mina bästa vänner, Lisa som 2018 vann sin Age group på Ironman Jönköping. Andreas som aldrig är främmande för att prova på nya saker, utmana sig själv och samtidigt är världens bästa stöttepelare. Josef som kvalat till VM halv Ironman på Nya Zeeland och ska dit och tävla senare i år. Caroline Almkvist som är en grym löpare och snart kommer bli en stor idrottsprofil som dessutom är en fantastisk fin vän. Sofia Hagström som också är en riktigt fin vän och blir en motorbåt när man sätter henne i vatten. Det finns med andra ord många människor inom idrotten jag ser upp till och beundrar.

4. Det beror på. Är jag endast lite snorig, kroppen känns pigg i övrigt och pulsen är normal, då brukar jag träna ändå. Aldrig några tuffa pass men lätta låg-puls-pass. Känner jag mig trött eller har ont i halsen då tränar jag inte. Kan jag inte få ut något av passet och riskerar att förvärra förkylningen ser jag ingen anledning till att träna.

Timmy Juved.
Timmy Juved.

Timmy Juved, har siktet inställt på Ironman 2020. Gillar att involvera familjen i träningen.

1. Svaret på denna fråga blir givetvis Ironman i Kalmar den 15/8. Allt mitt fokus i min träning ligger på denna dag. Mitt träningsschema har reviderats nu vid årsskiftet med ökande distanser och antalet timmar på mina pass.

2. Absolut komfort! Efter ett tag så hittar man sina favoritmärken. För mig som som tränar långdistans så är det viktigt att inget skaver med mera under passets gång.

3. Oj, svårt val. Men jag måste nog säga Peter Forsberg. En riktigt vinnarskalle som gav allt på plan. Även en spelare som kunde lyfta sina lagkompisar.

4. Peppar peppar så är jag extremt sällan förkyld eller sjuk, minns inte sist. Men mitt resonemang kring det är att lyssna på kroppen. En förkylning tyder på en signal från kroppen om en infektion. Därför gillar jag träning eftersom du förebygger din hälsa och immunförsvar mycket när du tränar. Som det gamla citatet säger: ”Har man inte tid att träna, får man ta sig tid att vara sjuk”.

Läs mer