Gustav Kyhlberg bjuder på koreansk smakexplosion
Tag en arbetslös kock och låt honom dimpa ner mitt i Seoul och Koreas mest kaotiska matvimmel i ett år eller två. Det lär inte dröja länge innan han låter näsan styra och dras till minimala hål-i-väggen-hak, dignande matmarknader och slumpmässigt utvalda kvarterskrogar.
Snart står han dagligdags i det tillfälliga lägenhetsköket och försöker återskapa alla kulinariska sensationer och intryck, med sitt smakminne och sin nyfikenhet som enda ledsagare. Sex år senare öppnar han en egen koreansk restaurang hemma i Sverige.
Gustav Kylberg
Ålder: 42.
Bor: Hornstull, Stockholm.
Aktuell med: Kokboken ”Koreanska grytor” (Natur & Kultur, 2022).
Alltid i kylen: Tre sorters senap.
Dricker helst: Alkoholfri bärs.
Äter aldrig: Kålrot.
Lyssnar på i köket: Mest 1980-tal.
Hejar på: Djurgården.
Mest underskattade köksredskapet: Skalkniven.
Tre ingredienser jag inte skulle kunna leva utan: Sesamolja, socker och ägg.
Så gick det till när Gustav Kyhlberg föll pladask för det koreanska köket. Hans fru fick en tjänst som kläddesigner i Seoul, men själv lyckades han aldrig få arbetstillstånd. Vilket han tackar sin lyckliga stjärna för, så här ett antal år efteråt. Annars hade han aldrig lärt känna den unika koreanska kokkonsten på riktigt.
– Allt var nytt för mig. Smakerna är väldigt annorlunda, men maten i sig är absolut inte krånglig att laga. Inte svårare än att laga franskt eller svenskt.
Han står i det ångande minimala köket på restaurang Madam (med betoning på första stavelsen) på Södermalm i Stockholm. En dröm han knappt visste att han hade efter att ha jobbat på ett antal framgångsrika krogar. I skyltfönstret ligger travar med ännu en dröm – nämligen kokboken ”Koreanska grytor” (Natur & Kultur, 2022), Gustav Kyhlbergs senaste baby och ett riktigt favoritprojekt – i dubbel bemärkelse.
Det var nämligen just grytorna han fastnade för under sin gastronomiska upptäcktsresa.
– I Korea är grytor en del av i stort sett varje måltid. Antingen äter man den för sig eller också som en sidorätt. Jag bara älskar dem.
Kanhända kommer du att känna likadant? Prova Gustav Kyhlbergs rykande recept här intill och ge dig ut på en egen matresa på hemmaplan. (TT)
Att dricka till
Asahi Super Dry (1556), 17:70 kr för 33 cl.
Alkoholfritt: 1664 Blanc Non Alcoholic (11920), 11:90 för 25 cl.