GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gustav Kyhlberg bjuder på koreansk smakexplosion

Mustiga, heta och stärkande. Koreanska grytor är precis vad vi behöver så här års. Gustav Kyhlberg kan konsten.
Mat • Publicerad 25 januari 2023 • Uppdaterad 25 januari 2023
Gustav Kyhlberg är kocken som förälskade sig i det koreanska köket – och framför allt dess bubblande grytor.
Gustav Kyhlberg är kocken som förälskade sig i det koreanska köket – och framför allt dess bubblande grytor.Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Tag en arbetslös kock och låt honom dimpa ner mitt i Seoul och Koreas mest kaotiska matvimmel i ett år eller två. Det lär inte dröja länge innan han låter näsan styra och dras till minimala hål-i-väggen-hak, dignande matmarknader och slumpmässigt utvalda kvarterskrogar.

Snart står han dagligdags i det tillfälliga lägenhetsköket och försöker återskapa alla kulinariska sensationer och intryck, med sitt smakminne och sin nyfikenhet som enda ledsagare. Sex år senare öppnar han en egen koreansk restaurang hemma i Sverige.

Fakta

Gustav Kylberg

Ålder: 42.

Bor: Hornstull, Stockholm.

Aktuell med: Kokboken ”Koreanska grytor” (Natur & Kultur, 2022).

Alltid i kylen: Tre sorters senap.

Dricker helst: Alkoholfri bärs.

Äter aldrig: Kålrot.

Lyssnar på i köket: Mest 1980-tal.

Hejar på: Djurgården.

Mest underskattade köksredskapet: Skalkniven.

Tre ingredienser jag inte skulle kunna leva utan: Sesamolja, socker och ägg.

Så gick det till när Gustav Kyhlberg föll pladask för det koreanska köket. Hans fru fick en tjänst som kläddesigner i Seoul, men själv lyckades han aldrig få arbetstillstånd. Vilket han tackar sin lyckliga stjärna för, så här ett antal år efteråt. Annars hade han aldrig lärt känna den unika koreanska kokkonsten på riktigt.

–  Allt var nytt för mig. Smakerna är väldigt annorlunda, men maten i sig är absolut inte krånglig att laga. Inte svårare än att laga franskt eller svenskt.

Han står i det ångande minimala köket på restaurang Madam (med betoning på första stavelsen) på Södermalm i Stockholm. En dröm han knappt visste att han hade efter att ha jobbat på ett antal framgångsrika krogar. I skyltfönstret ligger travar med ännu en dröm – nämligen kokboken ”Koreanska grytor” (Natur & Kultur, 2022), Gustav Kyhlbergs senaste baby och ett riktigt favoritprojekt – i dubbel bemärkelse.

Det var nämligen just grytorna han fastnade för under sin gastronomiska upptäcktsresa.

–  I Korea är grytor en del av i stort sett varje måltid. Antingen äter man den för sig eller också som en sidorätt. Jag bara älskar dem.

Kanhända kommer du att känna likadant? Prova Gustav Kyhlbergs rykande recept här intill och ge dig ut på en egen matresa på hemmaplan. (TT)

Fakta

Att dricka till

Asahi Super Dry (1556), 17:70 kr för 33 cl.

Alkoholfritt: 1664 Blanc Non Alcoholic (11920), 11:90 för 25 cl.

Tre recept:

Mia Gahne/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.