Annons

Helena Elm: Grilla grönt har blivit en självklarhet

Trenderna kommer och går, fläskköttet på grillen består. Kan man säga så 2020? De senaste tio åren har jag nyfiket studerat grilltrenderna och följt med i hur resultaten kontinuerligt förändrats i den stora grillrapporten som Ica släpper varje år.
Helena Elm
Färjestaden • Publicerad 29 maj 2020
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En av grillfavoriterna som Helena tipsar om är grillad purjolök och gurka med vitlöks- och parmesansmör.
En av grillfavoriterna som Helena tipsar om är grillad purjolök och gurka med vitlöks- och parmesansmör.Foto: Olof Elm

Den tydligaste utvecklingen vad gäller det svenska grillandet är helt klart att grilla grönt, som har vuxit sig från att vara en trend till att bli en självklarhet.

Och vi har såklart hakat på – vi har grillat spetskål, sallad och frukt, och den senaste grönsaken som vi upptäckt är jättegod att grilla och servera med smör är otippat nog gurka. Men det som jag tror att väldigt många grillar därhemma, den gröna vågen till trots, är fläskkött. Fläskytterfilé med marinad och glaze. Men det är inte riktigt lika hippt som att grilla grönt, så därför finns det inte lika många recept i tidningarna med det. Grillat grönt blir fräschare på bild och säljer bättre. Och man säljer ju också en känsla – många vill grilla grönt, eller kanske en lite ovanlig och spännande styckdetalj, och tänker att de ska grilla något annat än det klassiska fläskköttet.

Annons

Men många gånger blir det ju fläskkött ändå, och det är ju faktiskt inte alls något fel med det. Och för de gångerna så kommer här en hyvens marinad som ger en vacker yta och en lite karamelliserad smak. Och så kan man ju vara kreativ med tillbehören såklart om man vill, och servera fetaostpaket och grillad gurka till. Eller så blir det potatis och köpesås till, och det är också okej.

Tips

Fyll bara halva grillen med kol

När man grillar är det bra att bara fylla halva grillen med kol, så att man kan grilla direkt över kolen (direkt värme) och samtidigt också ha tillgång till indirekt värme, där det inte ligger kol. En del av de här recepten innehåller glaze/marinad där man vill åt en fin yta vilket man får över direkt värme. Det bästa är oftast att flytta det man grillar fram och tillbaka några gånger mellan direkt och indirekt värme under grillningen för att uppnå bästa resultat. Jag upplever att det ibland kan vara lite lättare att få till en karamelliserad och lite bränd yta på en kolgrill än på en gasolgrill.

Viktigt för de flesta av oss är dock att köttet och grönsakerna som läggs på grillen kommer från Sverige, och framförallt att det är lokalodlat. Enligt Ica:s grillrapport för i år väljer sju av tio svenskar lokala livsmedel framför ekologiska, och den främsta anledningen är att stötta lokala bönder. På andra plats kommer klimatet. Oavsett vad man väljer att grilla så är grillsäsongen här med besked, och i år tror jag att den är mer efterlängtad än någonsin.

Här är fyra grillfavoriter från Helena:

Mer inspiration från Helenas kök:

Annons
Annons
Annons
Annons