unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Gör Stinas, Mats och Christinas bästa äppelpajer

Det är äppeltider och vad smakar väl så gott som en nygjord äppelkaka? Bonus Weekend bad Christina Andersson och Stina Lindgren om tips på deras godaste äppelpajer.
Stina Lindgrens knapriga äppelpaj.
Stina Lindgrens knapriga äppelpaj.
Foto: Privat

Stinas knapriga äppelpaj

Skala och skiva några äpplen och lägg i en pajform. (Du behöver inte smöra formen innan)

Krydda med kanel och lite strösocker efter smak och tycke.

Blanda 2 dl vetemjöl, 2 dl strösocker, 1 ägg och 1 tsk bakpulver i en skål och häll över äpplena.

Ringla över flytande margarin ex smör- och rapsolja.

Grädda i mitten av ugnen, 200 grader i ca 20-30 min tills den fått lite färg.

Servera med vaniljvisp eller vaniljglass.

Recept av Stina Lindgren, Kalmar.

Christina Anderssons äppelpaj.
Christina Anderssons äppelpaj.
Foto: Privat

Christinas enkla äppelpaj

Ugn: 200°

Tid: 25-30 min

6-8 normalstora äpplen

1½ dl flytande margarin eller smör

1½ dl strösocker

¾ krm salt

2 ¼ dl havregryn

1½ dl vetemjöl

¾ tsk bakpulver

1½ tsk vaniljsocker

Riv äpplena med skalen på, med den grova sidan på rivjärnet. Lägg äpplena i formen. Blanda ihop alla ingredienser till en smet och bred den över äpplena.

Grädda pajen i mitten av ugnen tills den fått fin färg.

Servera med vaniljglass, ädelvisp eller vaniljsås.

Recept av Christina Andersson, Dunö.

Foto: Johan Nilsson/TT

Mats bästa äppelkaka

Pajdegen:

Blanda 3 dl mjöl, 1 dl socker och 1tsk bakpulver i en skål. Rör ihop!

Smält 175 gram smör, inte margarin, i en gryta.

När smöret smält rör ned de torra ingredienserna i grytan och rör ihop degen.

Vaniljkräm:

5 dl mjölk

1 vaniljstång

5 äggulor

1 1/2 dl strösocker

3 msk Maizena

25 g smör

Går lika bra med att göra vaniljkrämen på pulver

Cirka tio äpplen, gärna syrliga: Skala och skiva

Så här gör du: Gör pajdegen. Tryck ut degen, ljummen, i en långpanna och förgrädda knappt tio minuter. Låt pajen svalna. Bred ut vaniljkrämen i botten på pajen fyll upp med äppelskivor. Pudra med mycket kanel och lite strösocker. Smält 2 dl aprikosmarmelad och pensla över hela pajen Grädda klar i ugnen, 10-20 minuter, det syns när den är klar!

Recept av Mats Andersson, Kalmar