Fetapasta à la Tiktok
Ingredienser
150 g fetaost
1 dl olivolja
1–2 förpackningar körsbärstomater
3 vitlöksklyftor, skalade
1 schalottenlök, hackad
2 msk kapris
1 tsk torkad oregano alternativt 5 kvistar timjan
1 nypa chiliflakes
flingsalt
nymalen svartpeppar
cirka 350 g valfri pasta
1/2 citron (kan uteslutas)
färsk basilika
Gör så här:
1. Ringla lite av olivoljan i en vid ugnsfast form. Häll på tomaterna. Krossa vitlöksklyftorna lätt med knivbladet och lägg i formen tillsammans med schalottenlök, kapris, oregano eller timjan, chiliflakes, salt och peppar. Tillsätt resten av olivoljan och blanda runt.
2. Placera hela fetaosten i mitten.
3. Rosta i 200 grader i cirka 20 minuter eller tills tomaterna börjar få färg och fetan blivit lite gyllene.
4. Koka pastan al dente under tiden, men spara en mugg av kokvattnet innan den får rinna av.
5. Häll över pastan i formen. Mosa tomater och feta lätt med en gaffel. Tillsätt pastavatten, eventuellt rivet citronskal och lite av saften (hoppa över citron om du vill ha rätten mindre syrlig) och lite extra peppar. Blanda runt tills det blir krämigt.
6. Hacka ner lite basilika, garnera med hela blad och servera genast.
Att dricka till
Assyrtiko Alepotrypa Vineyard (92281), 131 kronor.
Alkoholfritt: Edenvale Pinot Gris Alcohol Free (1914), 79 kronor.
Välkommen att kommentera
Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.