Annons

Fetapasta à la Tiktok

3–4 portioner, 30 minuter
En rätt som spreds överallt på sociala medier för något år sedan, eftersom den är så enkel. Det här är min variant på den så kallade Tiktok-pastan.
Publicerad 2 mars 2023 • Uppdaterad 3 mars 2023
En rätt som blev viral på sociala medier för något år sedan och fick bland annat fetaosten att sälja slut i Finland.
En rätt som blev viral på sociala medier för något år sedan och fick bland annat fetaosten att sälja slut i Finland.Foto: Johan Nilsson/TT

Ingredienser

150 g fetaost

1 dl olivolja

1–2 förpackningar körsbärstomater

3 vitlöksklyftor, skalade

1 schalottenlök, hackad

2 msk kapris

1 tsk torkad oregano alternativt 5 kvistar timjan

1 nypa chiliflakes

flingsalt

nymalen svartpeppar

cirka 350 g valfri pasta

1/2 citron (kan uteslutas)

färsk basilika

Gör så här:

1. Ringla lite av olivoljan i en vid ugnsfast form. Häll på tomaterna. Krossa vitlöksklyftorna lätt med knivbladet och lägg i formen tillsammans med schalottenlök, kapris, oregano eller timjan, chiliflakes, salt och peppar. Tillsätt resten av olivoljan och blanda runt.

2. Placera hela fetaosten i mitten.

Annons

3. Rosta i 200 grader i cirka 20 minuter eller tills tomaterna börjar få färg och fetan blivit lite gyllene.

4. Koka pastan al dente under tiden, men spara en mugg av kokvattnet innan den får rinna av.

5. Häll över pastan i formen. Mosa tomater och feta lätt med en gaffel. Tillsätt pastavatten, eventuellt rivet citronskal och lite av saften (hoppa över citron om du vill ha rätten mindre syrlig) och lite extra peppar. Blanda runt tills det blir krämigt.

6. Hacka ner lite basilika, garnera med hela blad och servera genast.

Fakta

Att dricka till

Assyrtiko Alepotrypa Vineyard (92281), 131 kronor.

Alkoholfritt: Edenvale Pinot Gris Alcohol Free (1914), 79 kronor.

Fler recept:

Mia Gahne/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons