Annons

”Digitala sparbössor är spännande”

Läggdags kan innebära kaos, gråt och tandagnisslan, men det kan också bli en lugn stund för både stor och liten. Familjepanelen berättar om sina vanor när det är dags att sova.
Publicerad 8 februari 2020 • Uppdaterad 9 februari 2020

1. Har ni något husdjur hemma hos er?

2. Hur mycket bilder lägger du ut på dina barn i sociala medier?

Annons

3. Vad har ni för vanor vid läggdags?

4. Vad har du för åsikter kring veckopeng/månadspeng?

Anders Hildingssson i familjepanelen.
Anders Hildingssson i familjepanelen.

Anders Hildingsson, trebarnspappa som gillar att dra med familjen på skidsemester.

1. Vi har inga husdjur hemma hos oss men vi är glada över att barnens farmor och farfar har en hund så att de får prova på då och då. Hos farmor och farfar kommer barnen ut i naturen oavsett väder och det blir mycket fysisk aktivitet. Det är spännande att vara med när barnen försöker lära dvärgschnauzern Bella nya trick. Jag tror att barn utvecklar många positiva förmågor tillsammans med djur som till exempel självförtroende, medkänsla och omsorg.

2. Inga, numera. Men jag kan konstatera att frågan om föräldrar som delar bilder på sina barn diskuterats så flitigt de senaste åren att ordet sharenting kvalade in på nyordslistan 2019. Väljer föräldrar att dela bilder av sitt privatliv följer troligtvis även barnen med. Jag tycker det viktigaste är att diskutera frågan med barnen och tillsammans komma överens om hur familjen hanterar bilder och sociala medier.

3. Tänk så många intryck våra barn hanterar varje dag i skolan, på aktiviteter, hemma, via kompisar, lärare, föräldrar, syskon och olika medier. Kanske är tiden runt läggdags dagens allra viktigaste. Då ges tillfälle att varva ner, sortera och förklara. Givna rutiner skapar trygghet. Böcker ger perspektiv på intryck och erbjuder möjlighet till förståelse och en lugn avslutning på dagen. Boktips för att förstå världen, ”Gropen” av Emma Adbåge. En favorit som kittlar fantasin, ”Tänk om” av Lena Sjöberg.

4. I vårt allt mer kontantlösa samhälle får vi hitta nya vägar att hjälpa barnen hantera och förstå pengars värde. Jag tycker digitala sparbössor som till exempel mobilappen Gimi är spännande. Appen håller reda på barnens veckopeng, föräldrar kan dela ut uppgifter och barnen kan sätta upp olika sparmål. De ser hur mycket pengar de sparat, hur mycket de tjänat på uppgifter och ränta samt hur sparmålet närmar sig.

Minna Elm.
Minna Elm.Foto: Adam Humlesol

Minna Elm, gillar cykelutflykter och fredagsmys med de tre barnen, maken och familjens hund.

1. Vi har en hund, eller mest kanske det är jag som har en hund, åtminstone när det är dags för promenader. Han heter Ludde och är en Shetland sheepdog. Jag gillar djur och tror det är bra att växa upp med djur, men det där med att lära barnen att ta ansvar, nja det har det inte blivit så mycket med. Barnen har börjat tjata om att köpa hamster och kaniner och andra smådjur. Jag försöker övertala dem att det är bättre att hyra eller låna en. Så om någon vill ha fodervärd till smådjur finns det här!

2. Inga, jag försöker begränsa sociala medier så mycket jag kan för mig själv och därför blir det naturligt att jag inte lägger upp bilder på barnen. Vi har kryssat för att barnen inte får medverka i sociala medier från skola och förskola men ibland lägger vänner och familj upp bilder. Så visst finns de på sociala medier. Vi har inga bestämda åsikter att barnen inte får vara med, men jag tycker att det är bättre att undvika tills de blir så stora så de kan bestämma själva.

Annons

3. Efter maten blir det antingen spel eller lite tv-tid och sen är det allmänt kaos när tänder ska borstas och pyjamas ska på. Men efter det brukar jag och David läsa för varsin av de yngsta och då är Alve på sitt rum och läser eller pysslar med sina saker. När Mille somnat, som än så länge går rätt fort, brukar jag läsa en stund för Alve. Läggningarna i sig är rätt mysiga men man är väldigt mosig i huvudet när man sen ska upp och fixa iordning inför morgondagen.

4. Att lära barn att handskas och ta ansvar för pengar är väldigt viktigt men det är svårare för barn idag att förstå vad pengar är eftersom pengar mest är 1:or och 0:or som swishas hit och dit. Vi brukar försöka involvera barnen i familjens ekonomi och att de kan få vara med och påverka olika inköp eller utflykter som ska göras. Vi har kört med veckopeng länge, men det har oftast glömts bort, både av oss och av barnen. Men nu har Alve skaffat sig ett bankomatkort så vi kan föra över pengar direkt till honom. För att få veckopeng ska rummet vara städat och att man hjälper till med fredags städningen.

Festim Pasho.
Festim Pasho.Foto: Paul Madej

Festim Pasho, tvåbarnspappa som tycker om att göra spontana saker med familjen.

1. Nej, vi har inga husdjur. Den enkla anledningen är att ett utav våra barn är allergisk mot både hund och katt. Men barnen har försökt och önskat några gånger om att vi ska skaffa oss en hund. De har haft flera kluriga lösningar på hur man i sådana fall skulle lösa allergifrågan men det har inte övertygat oss föräldrar än.

2. Jag bestämde mig att 2019 ska jag dokumentera vår vardag med barnen, i bilder, så mycket jag kan. Sedan vi fick dem och fram tills förra året har jag varit väldigt dålig på detta. Under 2019 bestämde jag mig för att lägga ut bilderna på sociala medier och på så sätt skulle dem även sparas där för framtiden. Jag fick efter lite dialog med min fru göra det under förra året – men det fick också bara bli det enda året.

3. Här är det tvära skillnader mellan våra barn. Sonen, som är äldst, har inga problem med läggdags. För honom är det borsta tänderna, vi läser ett kort stycken ur en bok eller berättar något, sedan är det god natt. Dottern har varit i trotsstadiet kring läggdags. Någon kväll får man leta upp henne i hennes ”hus-gömmor”. Andra kvällar får man avsluta den festen hon har skapat. Vissa gånger är det jättepopulärt att störa storebror. Men, det har blivit bättre och vanorna börjar sakteligen likna storebrors, inte varje kväll, men mer än tidigare.

4. Våra barn har inte nått den åldern där de är ute med kompisarna eller för den delen har visat ett behov av att handla själva. Discon har börjat dyka upp några gånger under ett år och då får de en peng så de kan betala inträdet och unna sig läsk eller godis. I övrigt så önskar de ju givetvis saker, men hittills så är det vi föräldrar som står för betalningen – om det är rimligt men även beroende på om de har följt de riktlinjer vi gemensamt har tagit fram.

Sara S Johansson.
Sara S Johansson.

Sara S Johansson, friluftstänkande trebarnsmamma som gärna äter turmat med barnen.

1. Nej med skiftarbete, heltidsstudier och pendling har det inte funnits tid. Sugen på höns ibland. Sådan rikedom och hållbart med egna ägg ju.

2. De stora (12 och 14) vill inte vara med så ofta och det respekterar jag fullt ut. Femåringen vill än så länge vara med på bild och säger till själv ibland att vi ska ta kort om hon har klätt ut sig eller något. Ibland om vi filmar i skogen eller något så vill hon gärna säga något eget i filmen. Hon tycker det är kul än så länge. Men jag tycker det är jättebra att redan i förskolan prata om sociala mediers funktion och följder. Jag far illa när folk tvingar sina barn att vara med på bilder som ska läggas ut fast de inte tillfrågats eller tydligt inte vill. Det är inte ok. Vi får inte glömma att njuta ordentligt tillsammans och se varandra också. Att skapa fina minnen i hjärtat är viktigast, inte att alla andra ska se det publicerat. Ibland känns det som vi glömmer att se varandra på riktigt och det känns ledsamt om det är så att vi tänker mer på våra följare än på den verkliga familjen som finns där.

Annons

3. Tandborstning, tvätt och nattlinne på. Sedan läser vi godnattsagor. Det är en jättemysig stund som vi tycker om att prioritera. Vi gillar pixiböcker och har dem i tygpåsar på väggkrokar vid sängen, så är de lättillgängliga i den trötta kvällen.

4. Hittills har jag skickat med de stora barnen pengar om de ska någonstans. Vi har inte haft någon stående summa, men har funderat på att införa det. Nu har jag studerat färdigt till förskollärare och ska börja jobba heltid. Det innebär stadigare ekonomi men också att jag är hemifrån mycket mer. Så kanske att de stora barnen kan komma att tjäna en slant för olika lättare hushållssysslor. Samtidigt vill jag inte att de ska ha för mycket ansvar i hushållet för deras läxläsning måste vara prio ett. Vi vuxna har ju faktiskt inga läxor när vi kommer hem men det har barnen.

Ia SellerbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons