Dessert: Lakritspannacotta med kolapopcorn och salt kolasås
3 gelatinblad
4,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
3 rågade msk socker
3 rågade tsk lakritspulver
Ca 3 dl grädde att vispa och toppa med
Låt gelatinbladen ligga i en skål med vatten i minst 5 minuter. Häll grädde, mjölk, socker och lakritspulver i en kastrull. Ta det från värmen precis när det börjar koka, och rör ner gelatinbladen. Häll upp på portionsformar, och ställ i kylen att stelna. Låt stå i minst 4-5 timmar, helst över en natt.
Saltstänkt kolasås
1 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
0,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
1 tsk flingsalt
Blanda alla ingredienser till kolasåsen utom flingsaltet, och låt det koka ihop i en kastrull i ca 20 min, tills du är nöjd med konsistensen. Ta den av värmen och rör i flingsalt. Ställ åt sidan till servering.
Kolapopcorn
6 dl poppade popcorn
1 dl socker
0,5 tsk bakpulver
25 g smör
--------
6 st tomtebloss till servering
Poppa popcornen, lägg över i en tålig bunke. Smält sockret i en stekpanna tills det löst upp sig och blivit gyllenbrunt. Ta det från värmen och rör ner bakpulver och smör. Häll det över popcornen, och rör snabbt runt med en slev. Stjälp över kolapopcornen på ett bakplåtspapper att stelna.
Vid servering: Ställ varje pannacotta på ett fat som du garnerar med kolapopcorn. Vispa grädden som ska toppa pannacottorna, och spritsa ut en klick över varje portion. Ringla kolasås över varje gräddtopp, och stick ner ett tomtebloss i varje pannacotta.