Annons

Dessert: Lakritspannacotta med kolapopcorn och salt kolasås

6 portioner. Ljuvlig dessertdröm för lakrits- och kolaälskaren! Går att förbereda till stor del i förväg. Gör gärna pannacottorna dagen innan. Tidsåtgång: 50 minuter + kyltid
Publicerad 27 december 2019
Foto: Olof Elm

3 gelatinblad

4,5 dl grädde

Annons

1,5 dl mjölk

3 rågade msk socker

3 rågade tsk lakritspulver

Ca 3 dl grädde att vispa och toppa med

Låt gelatinbladen ligga i en skål med vatten i minst 5 minuter. Häll grädde, mjölk, socker och lakritspulver i en kastrull. Ta det från värmen precis när det börjar koka, och rör ner gelatinbladen. Häll upp på portionsformar, och ställ i kylen att stelna. Låt stå i minst 4-5 timmar, helst över en natt.

Saltstänkt kolasås

1 dl vispgrädde

0,5 dl mjölk

0,5 dl strösocker

0,5 dl ljus sirap

Annons

1 tsk flingsalt

Blanda alla ingredienser till kolasåsen utom flingsaltet, och låt det koka ihop i en kastrull i ca 20 min, tills du är nöjd med konsistensen. Ta den av värmen och rör i flingsalt. Ställ åt sidan till servering.

Kolapopcorn

6 dl poppade popcorn

1 dl socker

0,5 tsk bakpulver

25 g smör

--------

6 st tomtebloss till servering

Poppa popcornen, lägg över i en tålig bunke. Smält sockret i en stekpanna tills det löst upp sig och blivit gyllenbrunt. Ta det från värmen och rör ner bakpulver och smör. Häll det över popcornen, och rör snabbt runt med en slev. Stjälp över kolapopcornen på ett bakplåtspapper att stelna.

Annons

Vid servering: Ställ varje pannacotta på ett fat som du garnerar med kolapopcorn. Vispa grädden som ska toppa pannacottorna, och spritsa ut en klick över varje portion. Ringla kolasås över varje gräddtopp, och stick ner ett tomtebloss i varje pannacotta.

Helena Elm
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons