GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Camilla Hamids glassrecept

Vill du göra egen glass hemma, men tror att det inte går utan glassmaskin? Tänk om, det går visst!
Recept • Publicerad 17 juli 2022
Foto: Ulrika Pousette

2020 släppte bakprofilen Camilla Hamid boken ”Godare glass – utan glassmaskin” (Bonnier fakta). Tanken med boken är att visa att det går att göra glass hemma enkelt, med få ingredienser och helt utan glassmaskin. Barfota bjuder här på två recept ur boken, perfekta för somriga dagar när man vill njuta av hemgjord glass.

Foto: Ulrika Pousette
Recept

Vaniljglass

Kanske den mest användbara smaken som finns. Ät glassen som den är eller tillsammans med såser, topping eller andra tillbehör. Kan aldrig bli fel.

Cirka 1 liter.

Ingredienser:

5 dl vispgrädde

1 burk sötad kondenserad mjölk, cirka 400 g

1 msk vaniljsocker

Gör så här:

1. Vispa grädden till mjuka toppar med en elvisp. Tillsätt kondenserad mjölk och vaniljsocker och vispa ihop till en jämn smet med elvispen.

2. Häll smeten i en form som rymmer cirka 1,5 liter. Täck formen med plastfolie och låt stå i fryen i minst 6 timmar, helst över natten. Låt gärna tina före servering, i 5–10 minuter i rumstemperatur eller i cirka 15 minuter i kylskåp.

Foto: Ulrika Pousette
Recept

Hallon- och lakritsglass

Jag älskar kombinationen hallon och lakrits. Och precis som i alla andra sammanhang gör den sig även underbart bra i glass.

Cirka 1 liter.

Ingredienser:

225 g frysta hallon

saft från 1 citron

1 påse turkisk peppar (cirka 150 g)

5 dl vispgrädde

1 burk sötad kondenserad mjölk, cirka 400 g

Gör så här:

1. Koka ihop hallon och citronsaft i en kastrull i några minuter. Passera blandningen genom en finmaskig sil för att bli av med hallonkärnorna. Låt svalna.

2. Mortla den turkiska pepparn till grova bitar. Eller lägg den i dubbla fryspåsar och krossa med en kastrull, kavel eller hammare.

3. Vispa grädden till mjuka toppar med en elvisp. Tillsätt kondenserad mjölk och hallonpuré. Vispa ihop till en jämn smet med elvispen. Vänd ner den turkiska pepparn.

4. Häll smeten i en form som rymmer cirka 1,5 liter. Täck formen med plastfolie och låt stå i frysen i minst 6 timmar, helst över natten. Låt gärna tina före servering, i 5–10 minuter i rumstemperatur eller i cirka 15 minuter i kylskåp.

bild 1/2
Camilla Hamid är kvinnan bakom bakbloggen My Kitchen stories.
Camilla Hamid är kvinnan bakom bakbloggen My Kitchen stories.

Glassiga frågor och svar till två lokala glasstillverkare

Ida NorinderSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.