GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Vi räknar med att vår far lärt cirka 4000 elever matematik och fysik”

Kurt Hansson, tidigare lärare och rektor på Åkrahällskolan i Nybro, har avlidit vid 85 års ålder.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 23 december 2022

Kurt Hansson föddes i Boaryd i Väckelsång 1937 under dramatiska former – en tvillingsyster dog omedelbart och hans mor återhämtade sig aldrig utan dog inom ett år på grund av komplikationer i samband med förlossningen. Därför kom Kurt att växa upp på en bondgård omgärdad av sin far, faster och farmor.

Bondgårdslivet var dock inget för Kurt, utan han uppmuntrades av byns lärarinna att studera och därför pendlade han till Växjö för att läsa på realskolan. Lärarinnan kom sedan att bli hans styvmor och efter att gården sålts flyttade familjen in i folkskolan i Tegnaby närmare Växjö. Detta underlättade resandet och därmed studierna, och efter realskolan fortsatte Kurt på gymnasiet. Han hann också med att träffa en flicka i grannbyn, vår mor Solveig.

Matematik och fysik var favoritämnena och dessa studerade Kurt vid Lunds universitet. Därefter beslutade han sig för att bli lärare. I Nybro ryktades det om att en ny gymnasieskola skulle byggas och därför föll valet på denna ort.

Han gifte sig med sin Solveig 1963, som knappt hann flytta till Nybro förrän skoldirektören hörde att adjunkt Kurt Hansson gift sig med en sjuksköterska. Skolverksamheten expanderade kraftigt under denna tid och där behövdes en skolsköterska. Efter ett par år i höghusen på Dalborgsgatan byggdes ett hus i Hanemåla och där växte vi, de två sönerna, upp.

Kurt tillhörde den första omgången lärare som flyttade in på den nybyggda Åkrahällskolans gymnasium i Nybro 1969. Många av de andra lärarna var också unga och nyinflyttade vilket satte en trevlig karaktär på umgängeskretsen.

Eleverna var många. Vi räknar med att vår far lärt cirka 4000 elever matematik och fysik under årens lopp. Åkte man på semester i landet var det vanligt att folk kom fram och presenterade sig som gamla elever. Jubileumsfester med olika årskurser har varit många. Åtskilliga klasser kom också och lussade – en trevlig tradition som vi söner trodde var lika allmänt förekommande i varje hem som jultomten.

De sista åren tjänstgjorde vår far som studierektor och rektor på Åkrahällskolan och vid sin pensionering 2002 var han den siste av de ursprungliga lärarna från 1969 att lämna Åkrahällskolan.

Mats och Bengt Hansson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.