GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Vi minns Anders med värme och saknad efter hans stora insatser för Kalmar kommun”

Förre kommunstyrelseordföranden Anders Engström har lämnat oss 77 år gammal.
Publicerad 27 december 2021

År 1972 kom han till Kalmar och arbetade på Försäkringskassan. Han engagerade sig tidigt i den lokala politiken och Socialdemokraterna. Han var ordförande i Skolstyrelsen och under den tiden kan nämnas påbörjandet av en ny gymnasieorganisation.

Mellan 1980–1998 satt han i Kommunfullmäktige och 1980–1986 var Anders vice ordförande i kommunfullmäktige. År 1986 utsågs han till kommunalråd och 1989–1991 och 1994–1998 var han ordförande i kommunstyrelsen och 1991–1994 var han vice ordförande.

Anders Engström var en drivande kraft bakom Unionsjubileet 1997.

I samband med kommunismens och Berlinmurens fall började Kalmar alltmer att bli centrum för utveckling av lokalt och regionalt självstyre i Östersjörummet. Det sedan 1968 tecknade vänortsavtalet med Gdansk blev en bra grund. Anders Engström insåg möjligheterna och var en av tillskyndarna till Union of the Baltic City, UBC, som bildades 1991. Han blev då dess förste president och innehade den posten i tio år. UBC har idag hundratalet medlemmar. Under en tid hade Kalmar också kontor i Gdansk. Det sammanföll med att UD hade ett konsulat i Gdansk. Anders var också en bra förbindelselänk med UD.

Vi minns Anders med värme och saknad efter hans stora insatser för Kalmar kommun.

Roger Kaliff

Kalmar kommunfullmäktiges ordförande

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.