GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Vi i Nostalgigänget saknar Görgen”

En uppskattad kollega och god kamrat, Görgen Göransson, Kalmar, har stilla insomnat i en ålder av 78 år.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 19 januari 2023

Mitt första möte med Görgen, som vid den tidpunkten var knuten till Lunds universitet, var i samband med ett studiebesök med studenter från Högskolan i Kalmar, numera Linnéuniversitetet. Det var i början av 1990-talet. Högskolan hade startat en ny kurs om biologisk mångfald, och vi skulle få information om forskningsprojekt inom de naturvetenskapliga disciplinerna botanik och zoologi. Görgen var den som ansvarade för dagens program och han höll i alla trådar dels så att vi kom till rätta lokaler för informationerna, dels även för lunchen, allt på ett mycket professionellt sätt. Det var en intressant och lyckad heldag.

Därefter hörde vi inte av varandra – vi hade ju var och en mycket annat att bestyra med – förrän jag fick se att Görgen, bland andra, sökt min tjänst på Institutionen för naturvetenskap. Jag skulle gå i pension 1997. Det som fick mig att spärra upp ögonen var att Görgen i sin ansökan bifogat ett fotografi i färg av sig själv. På fotot stod en stilig fasan på hans huvud. Han hade doktorerat på denna fågels liv och beteende. Att i en mycket seriös tjänsteansökan skicka med ett sådant skämtsamt foto visar något av Görgens lite självironiska humor, men också, att här är en människa som är trygg i sig själv.

Görgen erhöll tjänsten och under flera år, där jag fortfarande hade kvar några delar, arbetade vi tillsammans under trivsamma former. Vi gjorde även ett flera exkursioner med studenterna gemensamt med andra lärare. Även om Görgen i första hand var zoolog var han även en god botanist, och vi kunde ha livliga diskussioner vid examinerandet av, framför allt, något obekant gräs.

År 2007 vid det årliga luciafirandet på institutionen, dit även vi pensionerade lärare var välkomna, togs frågan upp om det inte vore trevligt att tillsammans återbesöka våra gamla exkursionslokaler, utan studenter. Alla samtyckte och redan innevarande år gjordes den första expeditionen till Skåne under fyra dagar. Vi var sex stycken, fyra pensionärer och två snart instundande, varav en i den senare kategorin var Görgen. Sedan 2007 har vi därefter årligen, under mycket gemytliga former, genomfört en fyradagarsexpedition till olika delar av främst Sydsverige, nu till nya landsdelar, som ligger utanför exkursionsområdena med studenterna. Redan första året präglade Görgen syftet med dessa senkomna expeditioner med orden ”Minnas, lära och umgås”, där inte minst umgås är väl så viktigt som de övriga. Naturligtvis skulle vi ha ett namn, och det blev för oss ganska naturligt Nostalgigänget.

Görgen var en mycket duktig fotograf med kameran alltid hängande runt halsen. Han dokumenterade redan från första expeditionen både intressanta objekt och liksom i smyg övriga medlemmar i ofta ganska dråpliga situationer. Han utnämndes också tämligen omgående till vår hovfotograf. Utan alla foton inpassade i de årliga rapporterna skulle dessa, nu 16 stycken, blivit avsevärt fattigare. Görgen var dessutom en mästare i att förvränga ord både i tal som i skrift genom att ändra eller förflytta en bokstav, ofta med små ironiska inlägg, men alltid med värme i rösten och ett litet leende.

Vi hade redan påbörjat viss planering för 2023 års expedition med olika förslag på vilken landsända vi skulle besöka, och det är med vemod vi kan konstatera att Görgen inte längre kan delta varken i de fortsatta förberedelserna eller framtida expeditioner.

Vi i Nostalgigänget saknar Görgen och han kommer för alltid att finnas bland oss som den varma, goda vän och härliga kamrat han var.

För Nostalgigänget

genom Arnold Samuelsson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.