GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Vi i musikkåren vill av hela vårt hjärta tacka Mats för allt han gjort för orkestern”

Musikläraren, dirigenten och musikern Mats Persson, Kalmar, har avlidit efter en längre tids sjukdom. Han blev 60 år. Musikkåren sörjer sin dirigent och gode vän.
Mats Persson blev 60 år.
Mats Persson blev 60 år.
Foto: Jan-Olof Loman

Mats startade sin musikaliska bana 1975 som trombonist i Hemvärnets musikkår Lund. Han utbildade sig sedan på Musikhögskolan i Malmö och blev så småningom musiklärare. Här i trakten blev han först dirigent i Nybro Musikkår på 1990-talet och flyttade så småningom till Kalmar där han deltog i uppbyggnaden av det som skulle bli Hemvärnets Musikkår Kalmar län.

Fram till sekelskiftet fanns en militär musikkår på Öland men den lades ner 2001. Några musiker från Kalmar län kände då att man måste starta en ny militär musikkår som rekryterar musiker från hela länet. Mats fick det musikaliska ansvaret som dirigent för den nya länsorkestern.

Redan efter något år, 2003, fick vi i uppdrag att åka till ett tattoo i Hamburg och representera Sverige. Evenemangen avlöste sedan varandra då det plötsligt bestämdes från högre ort att vill man vara kvar som musikkår i Hemvärnet måste man genomgå en inspektion från Försvarsmusiken. En tuff utmaning minst sagt då det gällde att ha ordning på såväl det musikaliska som marscherandet, administrationen med mera. Mats lotsade oss igenom detta och 2009 blev vi en av Sveriges cirka 25 godkända militära musikkårer. Stoltheten och glädjen hos Mats gick inte att ta miste på.

Sedan följde ett antal högvakter på Kungliga slottet i Stockholm, konserter, vaktparader med mera. Tanken var att vi 2020 och 2021 skulle representera Sverige vid den årliga femdagars Nijmegen-marschen i Holland. En förtrupp med Mats i spetsen åkte till Nijmegen sommaren 2019 för att rekognosera. Mats var väldigt entusiastisk inför att vi skulle medverka i Nijmegen 2020.

Men verkligheten ville annorlunda. Mats blev sjuk och dessutom stängdes all verksamhet ner 2020 av kända skäl. Inget Nijmegen 2020 och nu är även Nijmegen 2021 inställt på grund av pandemin.

Vi i musikkåren vill av hela vårt hjärta tacka Mats för allt han gjort för orkestern. Vi vill tacka för hans kunnande och inte minst hans förmåga att entusiasmera oss alla.

Musikkåren sörjer sin dirigent, musikaliske ledare och gode vän och våra tankar går till Mats familj, hans nära och kära. Mats hade många vänner bland musiker över hela landet och inte minst bland elever han mött genom åren och pratade så varmt om.

Hemvärnets musikkår Kalmar län

genom Jan-Olof Loman

Läs mer