GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Vi delar saknaden efter Lennart men också hans många ljusa minnen”

Lennart Johansson, Lyckeström, har i en ålder av 87 år gått ur tiden. Jag nåddes av sorgebudet först några dagar innan hans begravning i Halltorps kyrka.
Halltorp • Publicerad 28 juli 2021 • Uppdaterad 12 augusti 2021

Lennart växte upp som äldsta barnet till Alice och Erik i en stor familj med totalt åtta barn. Ett vackert hem i Lyckeström i skogsbrynet vid stranden till Halltorpsån. Intill byggde Lennarts morbröder upp företaget Bröderna Olssons som flyttades till Halltorps tätort.

Vinterbo är nära granne. Min familj – två föräldrar med sju barn – flyttade till arrendet i mars 1951. Jag fyllde sju år samma månad och skulle börja 7-årig folkskola i Halltorp sensommaren. Lennart som var tio år äldre hade sedan flera år fullföljt skolgången och inlett förvärvsarbetet i början av tonåren.

Goda minnen finns från grannsamvaron mellan familjerna i Lyckeström och Vinterbo från 1950-talet. Vintertid åkte vi skridsko och spelade bandy och sommartid badade vi på badställe i Halltorpsån mellan Lyckestöm och Vinterbo.

Lennart arbetade efter folkskolan inom bygdens industri men gick ganska tidigt till sjöss. Han berättade om resor över världens hav. Han arbetade med sitt stora intresse med maskiner som maskinist under däck. När Lennart gick i land för gott fortsatte han arbeta med maskiner inom Länssjukhuset i Kalmar där han var anställd till sin pension.

Lennart bar en kon särskild konstnärlig förmåga inom musik och målning. Lennart var en omtyckt och engagerad musiker särskilt med dragspel. Med dragspel har han och hans medspelare lett oss med många melodier i moll och i dur särskilt under årtionden före covid hundrade gemenskapen.

Vi i Vinterbo hade tillfälle att njuta av Lennarts dragspel under flera tillfällen, bland annat då vi samlades utomhus vid pumpen och kastanjeträdet den varma årstiden. Särskilt minns många den fina musiken som spelades vid Synskadades lokalförenings studieresa i Röda stugan i Vinterbo.

Lennart var också en mästare i konsten att måla och rita. Åtskilliga bilder av sevärdheter i bygden har ritats och målats av honom. Hoppas de kan bevaras och göras tillgängliga till exempel genom Södermöre Hembygdsförening.

Efter sin moder Alice död har Lennart bott ensam i föräldrahemmet. Han har varit den närmaste grannen till Vinterbo. Vi var alltså två gamla grannar som var och en valt att att bo på landet i vår hembygd frivilligt själva. Lennart sökte sig liksom jag upplevde uppskattade stillheten och naturen.

2020 drabbade dock pandemin oss och vi blev skyddade som riskgrupp då vi var över 75 år. Folkhälsomyndighetens rekommendationer om social distans och dylikt var kanske nödvändig men hindrade tidigare social gemenskap även mellan nära grannar, släkt och vänner. Vi som 75 år och äldre var två nära grannar som valt att bo i den bygd som var vår uppväxt – vårt ställe en stund på jorden i Vintergatan.

Vi möttes då och då under vandringar mellan våra hem i Vinterbo och Lyckeström. Lennart vandrade förbi mitt nybyggda hus i Lilla Vinterbo. Han uttryckte sin uppskattning av och kanske skulle måla – skapa – en bild av. Nu blev det inte så.

Vi i Vinterbo tackar närmaste grannfamiljen i Lyckeström för god grannsamverkan genom åren och delar saknaden efter Lennart men också hans många ljusa minnen.

Allan Johansson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.