GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Vi är många som känner stor tacksamhet för Olles stora engagemang”

Olle Robertsson, Karlshamn, har avlidit i en ålder av 92 år. Han sörjes närmast av sönerna Stephen samt Filip med familj.
Publicerad 1 maj 2022
Olle Robertsson blev 92 år.
Olle Robertsson blev 92 år.

Olle växte upp i Bergkvara vid Smålandskusten och studerade vid läroverket i Kalmar. Under skoltiden där blev han också elitgymnast med romerska ringar som specialitet. Vid KTH i Stockholm fortsatte han sedan studierna till civilingenjör inom elområdet.

Under sin tid i marinen var han med på två långresor med kryssaren Gotland. I marinen fick han också maskiningenjörsutbildning. Med denna utbildning i ryggen blev Olle placerad i det svenska ubåtsförsvaret med flera seglatser runt Östersjöns farvatten.

Väl på land igen fick Olle anställning på nuvarande ABB som instrumentingenjör. I samband med detta var Olle både i Berlin och England för vidare utbildning inom området och titulerades därefter överingenjör.

I samband med att Södra började bygga sin massafabrik i Mörrum började Olle sin långa tjänstgöring inom Södrakoncernen.

När energikrisen kom på 1970-talet hade Olle redan börjat arbeta med energiuppgifter och det blev naturligt att engagera honom inom skogsindustrin med konceptet till den energisnåla massafabriken. Olle fortsatte sedan att förkovra sig inom massaindustrins energi- och återvinningsfrågor både djupt och brett under många år.

När den nya massafabriken i Mönsterås byggdes ansvarade han för energifrågorna och uppnådde mycket goda resultat grundat på sina kunskaper och förmåga att presentera goda lösningar. Det var självklart för Olle att generöst dela med sig av sina kunskaper samtidigt som han var lyhörd för andras kunskaper och synpunkter. Detta gällde alla som han mötte i utvecklingsarbetet.

Olle var värdefull som bollplank med sina stora processkunskaper och erfarenheter. Han granskade också våra förslag och idéer med kritisk blick och rättade oss när så behövdes. ”Min vän låt oss titta närmare på det här” var signalen och då visste man att det var något som inte stämde. Vi kunde gemensamt ändra helt prestigelöst och gå vidare med nya insikter.

Det blev naturligt att ha med Olle vid möten såväl med leverantörer, konsulter och kollegor i branschen som i interna möten på alla nivåer inom koncernen. I hans sällskap var man välkommen överallt, han var respekterad och vann förtroende hos alla och hans djupa och breda kunskaper togs tillvara på många sätt. Han bidrog starkt till positiv utveckling inte bara av processerna utan framförallt av människorna som växte i insikt och kunskaper med mycket bra resultat som följd och det var roligt att få vara med.

Olle hade också förmågan att hålla distans till det som pågick, vara en betraktare och även med humor berätta om människor och deras göranden, alltid positivt och aldrig fördömande.

När det var dags för hemfärd till Karlshamn på kvällen hängde han av sig ytterkläderna i bilen, bytte till inneskor, lade in ett kassettband med klassisk musik och lyssnade.

Vi är många som känner stor tacksamhet för Olles stora engagemang och för att vi fick förmånen att jobba tillsammans med honom under många viktiga år. Vi bevarar minnet av Olle som en mycket omtyckt vän, mentor, kunskapsgivare och arbetskamrat. Må han vila i frid.

Staffan Carlsson och Bertil Johansson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.