GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Vi är många som känner en stor tacksamhet över att fått ha en vän som Ola”

Ola Martinsson, Kalmar, har i en ålder av 54 år gått ur tiden. ”Nu tar vi en paus!” Ola lägger ner verktygen, torkar händerna mot snickarbyxorna och tar fram kaffekopparna. ”Känn! Vilket lugn!”
Publicerad 31 juli 2021

Ola bygger smakfullt om stugan i den lugna tallskogen i Stora Rör. Vi tar en fikapaus och får en av de underbara stunder som Ola var så bra på att ta tillvara. Stunder som i sin enkelhet växte i Olas sällskap. ”Det här är livet!”

Det var alltid så lätt att trivas i Olas sällskap. Vid de årliga Ola Magnell–besöken på Kackelstugan eller med en Gammeldansk vid ångmaskinen under årets julpyssel. Pyssel som alltid fick en knorr genom Olas teknikintresse och kluriga detaljer. Alla de galna upptåg som blev så roliga dagar med så mycket skratt. Malin och Lotta som alltid vann sällskapsspelen när Ola och jag kämpade med de svåra ordspråksfrågorna. De passade oss som fisken i handsken, det vill säga inte alls.

Havet och båtarna har alltid funnits med i Olas liv. Med Ola som kapten tog ”Pärlan” med oss på oförglömliga sommarutflykter. Både spännande och rofyllda äventyr att ta med som soliga minnen. Bornholm blev ett vanligt resmål för småbarnsfamiljerna. Där fanns närheten till havet, de små pittoreska småbåtshamnarna och de kraftiga vindarna för drakflygning.

Ola genomgick en canceroperation i unga år. Trots de många utmaningar som följde med den resulterade det aldrig i något svårmod i Olas och Malins möten med andra. De präglades tvärtom av mycket värme och glädje. Ola hade ett genuint intresse för andra människor och han såg alla människors lika värde. Det blev en stor tillgång i hans yrke som lärare. Olas medmänsklighet och stora teknikintresse var något som även formade hans yrkesliv. Det märktes att han verkligen tog vara på de goda stunderna såväl i skolan som med familj och vänner. Det var därför alltid så lätt att möta Ola. Det såg man alltid fram emot.

Med stor skaparglädje hade Ola alltid något nytt hantverksprojekt på gång. Drivved, stenar, stål, silver, trä och betong. Allt blev små vackra konstnärliga föremål. Hans hantverk och idéer tog form i Lindsdal, Stora Rör eller på Marktorpet och präglades ofta av Olas stora intresse för teknik, motorer och båtar. Det gick inte att ta fel på hur mycket han trivdes där mitt i skapandet.

Ola har nu lagt ner verktygen och jag känner en ofattbar stor saknad som gör så ont. Vi är många som även känner en stor tacksamhet över att fått ha en vän som Ola.

Ingemar Aspegren

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.