unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

”Vi alla saknar och sörjer den levnadsglada, alltid omtänksamma och trevliga Gunilla.”

Gunilla Ranebo, Kalmar, har gått bort i sitt 76:e år. Hon sörjes av maken Stellan, sönerna Mats och Per samt många vänner i Kalmar, Sverige och Norden.

Gunilla Ranebo, den vänliga värmländskan som med välmanikyrerade händer så ofta pekade ut riktningen för många i Kalmar finns inte längre .

Våra vägar korsades ofta under livet. På 1960-talet i det akademiska Lund, Adelgatan, Kulturkvarteret och allt som hörde till studentvärlden. På biblioteksskolan i Solna fick hon den utbildning som krävdes för att kunna följa samma efterlängtade yrkesbana som sin far, välkänd stadsbibliotekarie i Karlskoga.

Det första arbete Gunilla fick därefter var gymnasiebibliotekarie vid Stagneliusskolan i Kalmar – och hon kom aldrig att lämna denna arbetsplats, hon tjänstgjorde där fram till pensioneringen! I dagens Sverige måste detta anses vara mycket sällsynt och beundransvärt. Gunilla var klok, kunnig och kunde ofta hjälpa generationer av elever och lärare med sin kompetens. Andra uppgifter tillkom, Gunilla engagerades i det historiskt viktiga Kalmar stifts- och gymnasiebibliotek och även i Bernhardinastiftelsen för att nämna några.

Vi som fick förmånen att umgås med Gunilla och hennes fina familj, maken Stellan och sönerna Mats och Per, kunde fascineras över hur mångsidig Gunilla var. Matlagning i den högre skolan där utsökta viner fulländade upplevelserna under många festliga tillfällen. Trädgården på Ängö var oerhört välplanerad, välskött med vackraste blomster under sommarmånaderna. I magnolians blomsterskugga njöt vi många gånger av att få möta vårens ankomst siste april i den gästfria familjens vårfest.

Gunilla var inte främmande för att vidga vyerna med resor, många blev det till Köpenhamn där Stellan arbetade under tio år – i Nordiska Ministerrådet – men också till nästan alla europeiska länder vilket gjorde Gunilla ytterst mångkunnig och ofta hade hon mycket insiktsfulla inlägg i diskussioner, konst och kulturintresserad som hon var.

På Svensknabben knöts våra kontakter på 1970-talet i Round Tables och Ladies Circles regi som senare utmynnade i månatliga träffar med de gamla vännerna under trettio år och Gunilla deltog där alltid livfullt.

Vi alla saknar och sörjer den levnadsglada, alltid omtänksamma och trevliga Gunilla.

För många vänner.

Margareta och Carl-Henrik Hybbinette