GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Ulf lämnar ett stort tomrum efter sig”

Författaren och bildkonstnären Ulf Svedberg har vid 86 års ålder somnat in i sitt hem i Tranås. Han sörjs närmast av livskamraten Kerstin och döttrarna Eva och Karin med familjer.
Publicerad 20 december 2021

Ulf föddes 1935 på Södermalm i Stockholm där han också växte upp och gick i skola. Efter studier i biologi och zoologi blev han lärare. Han träffade blivande hustrun Ulla, som han gifte sig med 1959, och de fick tillsammans de tre barnen Peter, Eva och Karin.

Efter en sommarresa till Öland väcktes tanken på att lämna Stockholm och när det visade sig att ett stort hus med trädgård i en gynnsam odlingszon var till salu slog de till och flyttade 1967 till Mörbylånga på södra Öland. Ulf fick arbete på ortens högstadieskola och han var en mycket uppskattad och engagerad lärare i naturvetenskapliga ämnen. Hans pedagogiska talang kom väl till pass när han började skriva böcker, först naturböcker för vuxna och senare naturböcker för barn.

Hans mest kända bok kom att bli Maja tittar på naturen, illustrerad av Lena Anderson. En bok som har översatts till ett tiotal språk, fått ett barnbokspris i USA och som fortfarande finns i tryck.

På Öland är naturen alltid nära och turerna i det vackra landskapet blev många. Ulf var mycket kunnig och delade generöst med sig av sina kunskaper om djur och natur till sin omgivning. Under många år skrev han naturkrönikor för tidningen Barometern och gjorde radioprogram som väckte naturintresset hos läsare och lyssnare.

Intresset för att lära nytt och att vidareutveckla skrivande och konstnärskap tog Ulf på många resor bland annat till Island, Färöarna, Danmark, England och Frankrike. Det gav inspiration han tog med sig i framför allt sina konstverk. Efter 25 år på Öland bestämde sig Ulf och Ulla för att lämna ön. Efter en mellanlandning i Kalmar gick flyttlasset till västkusten och för Ulfs del innebar det möjligheten att upptäcka nya landskap i Halland och Bohuslän. Ulf blev änkling 1998 och några år därefter träffade han Kerstin. De skapade ett gemensamt hem i Kerstins hemstad Tranås, där Ulf kom att bo och verka under 19 år. Vid den retrospektiva separatutställningen Ord & Bild i Tranås 2018, visades hans livsverk i bokform och konstverk. Vi har lärt oss så mycket av Ulf och vi kommer att minnas honom för hans underfundiga, ofta torra, humor, för hans lugn och goda humör men framför allt för hans omtänksamhet och generositet, inte minst gentemot barnbarnen Felix, Gustav, David och Kajsa. Ulf lämnar ett stort tomrum efter sig.

Eva Svedberg och Karin Bernerfelt

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.