GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tvåbarnsmamman Frida Emtorp: ”Olivia kom med raketfart”

Först hände ingenting, sedan hände ingenting. Men en vecka efter det beräknade födelsedatumet föddes Olivia Almljung Emtorp och då gick det undan, berättar mamma Frida Emtorp.
Kalmar • Publicerad 6 oktober 2022 • Uppdaterad 20 oktober 2022
Frida Emtorp och Simon Almljung Törngren, Kalmar, fick den 25 augusti en dotter som heter Olivia. Vikt 4260 g, längd 50 cm. Syskon: Agnes, 3,5 år.
Frida Emtorp och Simon Almljung Törngren, Kalmar, fick den 25 augusti en dotter som heter Olivia. Vikt 4260 g, längd 50 cm. Syskon: Agnes, 3,5 år.Foto: Privat

Hur mår guldklimpen Olivia?

– Jättebra. Hon gör det hon ska göra, sover, äter och bajsar, haha! Hon är ju en liten plutt fortfarande men det känns som en ganska lugn och harmonisk människa. Samtidigt är hon bestämd, de gånger hon skriker så är det med en bestämd ton.

Vad tycker storasyster om att ha fått ett syskon?

– Agnes tycker att det är jätteroligt. Hon är tre och ett halvt år och har vuxit lite i och med sin nya roll som storasyster. Hon är väldigt snabb med att klappa och gosa, helst vill hon leka med henne men Olivia är lite för liten ännu. Varje morgon springer Agnes in och frågar efter bebisen och det är kul att se.

Föddes Olivia på beräknad dag?

– En vecka senare. Men när det väl satte igång gick allt fort, Olivia kom med raketfart. Vi hade varit hos barnmorskan vid 14-15-tiden och gjort hinnsvepning och hann inte mer än hem innan det satte igång. Vi skrevs in på förlossningen vid 16 och 19.39 föddes hon.

Vad gjorde storasyster under tiden?

– Min familj, min syrra och mina föräldrar från Värmland var här och hälsade på och Simons familj bor nära oss så Agnes hade alla hos sig.

En glad liten Olivia Almljung Emtorp.
En glad liten Olivia Almljung Emtorp.Foto: Privat

Visste ni att det skulle bli en flicka?

– Nej, precis som Agnes var hon en överraskning.

Hur kom ni fram till namnet?

– Vi hade några förslag var och när hon kom ut testade vi men det var inte så lätt som med Agnes. Vi hade tre namn som vi funderade på men sedan, vid något tillfälle, satt Agnes och klappade henne och sa ”min lilla Olivia”. Det var Olivia som fastnat hos henne och då valde vi det.

Ska hon heta något mer?

– Ja, men det är inte klubbat ännu. Vi vet att hon ska heta Olivia Viola och eventuellt ett namn till. Viola kommer från Simons mormor och sedan funderar vi på Mimmi. Mimmi är Agnes förslag från början och ja, det kan nog bli Mimmi när vi väl bestämt oss. Agnes har ju tre namn så det ska väl Olivia också få.

Apropå tre namn, ska hon heta Emtorp Almljung Törngren i efternamn?

– Haha! Nä, hon slipper tre efternamn. Hon får samma som Agnes, det blir Almljung Emtorp i efternamn.

Familjens två prinsessor fattade genast tycke för varandra. Storasyster Agnes Almljung Emtorp kan knappt bärga sig tills lillasyster Olivia Almljung Emtorp blir så stor att de kan leka tillsammans.
Familjens två prinsessor fattade genast tycke för varandra. Storasyster Agnes Almljung Emtorp kan knappt bärga sig tills lillasyster Olivia Almljung Emtorp blir så stor att de kan leka tillsammans.Foto: Privat

Hur träffades du och Simon?

– Vi jobbade som skolfotografer på samma företag och träffades på en årlig utbildning 2011 och blev tillsammans.

Simon Almljung Törngren är ett känt namn i det lokala kulturlivet, står du också på scen?

– Nej, nej, jag har – även om vi inte är gifta – gift in mig i en teaterfamilj av stora mått. Innan vi träffades hade jag knappt varit på teater, det har inte varit min grej. Jag är mer sporttjej och har bland annat spelat handboll, jag gillar att träna och busa med barnen. Teatern får Simon sköta.

Vad händer i helgen?

– Det blir en lugn helg, äntligen! Simon har kört teater fyra helger i rad och jag har nästan glömt hur han ser ut, haha! Nu satsar vi på en riktig familjehelg där vi kan vara tillsammans alla fyra. Vi hoppas på fint väder så att vi kan vara ute och ha det skönt med hela familjen.

...

Vill du också visa upp din guldklimp på familjesidorna?

Fyll i formuläret här.

Guldklimpar är ett redaktionellt material och kostar inget.

...

Läs fler intervjuer med nyblivna föräldrar:

Anna Mi MatzénSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.