GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Till Mona kunde man alltid vända sig och få stöd, råd och hjälp”

Den 22 juli blev en mörk dag då jag mottog beskedet att min moster Mona Barkevall, 79 år, efter en lång tids kamp mot sin sjukdom, hade tvingats ge upp och lämna oss alla i stor sorg och saknad. Hon efterlämnar maken Johan samt barnen Anna och Anders med familjer och en stor tomhet som vi alla, släkt och vänner, får leva med resten av våra liv.
Publicerad 4 augusti 2020

Mona föddes 1941 och växte upp som en av fyra syskon i Kulltorp söder om Kalmar. Efter skolgång i Arby och senare realskola i Kalmar blev det arbetslivet som lockade. Debuten var på Konsum i Vassmolösa och därefter Ludvigssons Trävaror i Kalmar och slutligen K-Konsult där hon jobbade när hon träffade sin blivande make Johan Barkevall.

1976 var det dags för familjen, som nu också utökats med dottern Anna, att flytta till Öland och Horns Kungsgård i Löttorp. Johan hade, initialt tillsammans med sin bror Hans, fått arrendet till gården som förvaltades av Domänverket. På så vis kom även Mona i kontakt med Domänverket som året efter ställde frågan till Mona om att bli platschef för den Domänverksägda campingen Böda Sand. Mona tackade givetvis ja till denna utmaning, för det var den typen av människa som hon var.

Hon backade aldrig för en utmaning som verkade intressant. Hennes ledord var ”det fixar vi!”. På Böda Sand började Mona 1978 att lägga grunden till den kompletta anläggning vi ser i dag. Med stor envishet och en näsa för vad som fungerar drevs anläggningen snabbt framåt. Alltid med gästens bästa för ögonen. Det var ett modernt tänkesätt som nu fick fäste på Domänverkets anläggning vilket kanske inte alltid sågs med blida ögon av det patriarkalt styrda verket. Men Mona var inte den som gav sig i första taget och med mod, driftighet och framsynthet drev Mona anläggningen mot framtiden.

Mona blev tidigt en känd och uppskattad profil i den öländska besöksnäringen. Otaliga är de idéer som hon haft som resulterat i blomstrande projekt. Tillsammans med maken Johan köpte hon både Böda Sand och Saxnäs campingar 1994 då Domän AB, som det nu blivit, bestämt sig för att sälja och arbetet på Böda Sand tog ny fart. Nu när byråkratin var borta, fick Mona friare händer och ett nytt Böda Sand började se livets ljus.

Men åren gick och det var dags att tänka på den kommande generationen och barnen Anna och Anders visade intresse att ta över och de började slussas in i verksamheten. Nu är det de som äger och driver Böda Sand med stor framgång. Men tro för all del inte att Mona slutade helt! Så sent som i våras satt hon på bokningen och hjälpte till.

Till Mona kunde man alltid vända sig och få stöd, råd och hjälp. Hon slutade aldrig ge och dela med sig. En mycket kompetent person med ett oerhört stort hjärta som lämnar ett stort tomrum efter sig!

Lasse Sörenson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer